Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Numărul iubitorilor de animale este în creștere. Care sunt principalele specii pe care le îndrăgesc românii

Animalele de companie ne încântă și ne aduc multe beneficii: ne ajută să nu ne simțim singuri, să facem mai multă mișcare, să fim mai puțin stresați și să învățăm să fim mai responsabili. Din ce în ce mai multe persoane văd valoarea unui animal de companie. De altfel, România se numără printre țările din UE cu cei mai mulți iubitori de animale, fiind țara cu cea mai mare proporție de gospodării cu cel puțin un câine sau o pisică.

Animalele de companie ne încântă și ne aduc multe beneficii: ne ajută să nu ne simțim singuri, să facem mai multă mișcare, să fim mai puțin stresați și să învățăm să fim mai responsabili. Din ce în ce mai multe persoane văd valoarea unui animal de companie. De altfel, România se numără printre țările din UE cu cei mai mulți iubitori de animale, fiind țara cu cea mai mare proporție de gospodării cu cel puțin un câine sau o pisică.

Animalele de companie în România și Uniunea Europeană

Pisicile sunt cele mai populare animale de companie din Uniunea Europeană. În 2017, se estimează că existau 74.407.000 de pisici în UE, pe când câinii sunt în număr de 66.375.000, potrivit Statista. Aceste numere sunt în creștere. În perioada 2010-2017, numărul câinilor din Uniune a crescut cu 11 milioane. Câinii și pisicile sunt de departe alegerile cele mai populare ale iubitorilor de animale din Uniune, însă nu sunt singurele. Se estimează că în 2017 animalele de companie din UE au inclus și 35.425.000 de păsări de cameră, 21.719.000 de mamifere mici, 6.429.400 de reptile și 9.385.000 de reptile.

În România, există un procent mai mare de gospodării cu cel puțin un animal de companie decât în orice alt stat ale Uniunii. 47% dintre gospodăriile din România au cel puțin o pisică, iar 46% au cel puțin un câine, potrivit datelor statistice din 2017. Dacă în cazul câinilor suntem urmați îndeaproape de Cehia, cu 41%, în cazul pisicilor există o diferență destul de mare, urmând Lituania cu 38% din gospodării.

Bineînțeles, având în vedere că alte state din Uniunea Europeană au o populație mai mare decât România, e de așteptat că același lucru să fie valabil și în cazul animalelor de companie. Chiar dacă un procent mare de români au câini, România este depășită de Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Italia și Spania în ceea ce privește numărul total de câini din țară. În România, se estimează că există 4.130.000 de câini. Situația este asemănătoare și în cazul pisicilor: țara noastră este pe locul al șaselea în UE, cu o populație de 4.300.000 de pisici, conform datelor statistice oferite de Statista.

Implicații pentru proprietarii de animale de companie

Românii preferă în mod clar pisicile și câinii, în detrimentul altor animale de companie, iar această preferință are la bază și câteva aspecte practice. Cu cât există mai multe animale de companie de un anumit tip, cu atât proprietarii pot avea mai ușor grijă de acestea. În prezent, e ușor să găsești mâncare, servicii veterinare, medicamente și suplimente pentru câini, însă nu se poate spune același lucru în cazul porcușorilor de guineea.

Atunci când un fel de animal de companie este popular, crește oferta de produse și servicii destinate acestuia. Prin urmare, chiar dacă anumite specii și-au făcut loc în pet shop-urile și în casele din România, cum ar fi veverițele siberiene, chinchillele, tarantulele și papagalii exotici, îngrijirea acestora nu este ușoară. Diversitatea produselor alimentare nu este la fel de mare ca în cazul câinilor și pisicilor. Totodată, e mai greu să găsești un medic veterinar cu experiență în tratarea unei specii mai puțin întâlnite, ceea ce devine o problemă pe termen lung.

Implicații pentru industria animalelor de companie

Industria animalelor de companie se află în creștere, dar și într-o perioadă de transformare din cauza schimbărilor de tip social, economic și tehnologic. Spre exemplu, proprietarii de animale de companie au devenit interesați de produse tehnologice care să ofere soluții la problemele pe care le au cu animalele lor. Mai mult, ei caută hrană cât mai naturală și mai puțin procesată. În plus, servicii de specialitate, puțin cerute înainte, devin acum populare: de la hoteluri pentru câini și pisici, la servicii fotografice profesioniste pentru animale și terapie comportamentală pentru câini. Acestea sunt doar câteva tendințe care conduc la schimbări în industria animalelor de companie, accentuate pe fondul creșterii numărului de animale de companie, atât în România, cât și în Uniunea Europeană.

Sursă foto: Shutterstock


Fanatik.ro

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Mihaela Apostolides, executată în Italia

Observator Antena 1

Cutremur monden! S-au despartit?! Avem dovada

Spynews.ro

Fara numar de la Leo! 1 mliard de lei la semnatura! Ce trebuie sa faca Vulpita pentru bani😲

Spynews.ro

"Taxa Covid" pentru bătrâni. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani ar putea fi taxate...

AntenaSport

Marius Csampar își caută soţie. Cum arată femeia ideală pentru omul care a comis 6 crime...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

Travis Scott a avut o relație cu Rihanna. Uite de ce au ținut-o ascunsă!

Zu TV

PATRU momente în care familia Kardashian a fost la un pas de moarte

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Îl mai știi pe Timmy, din serialul Pasiuni? Incredibil ce destin tragic a avut

Playtech.ro

Filmele care i-au făcut pe protagoniști să-și piardă mințile. Ce s-a ales de acești actori

Playtech.ro

Tragedie în fotbalul românesc! Un jucător de la U Cluj a murit. Motivul decesului şi anunţul...

Telekomsport.ro

Anunţ fără precedent făcut de dr. Rafila! România începe testarea în masă

Capital.ro

O recunoști? Fetița cu chip de păpușă a devenit una dintre cele mai de succes artiste din...

Impact

Telenovela de la Mănăstirea Jieț. Bărbatul acuzat de hărțuire: „Am avut o relație cu...

Antena3.ro

Denise Rifai revine! Cu ce televiziune a semnat fosta vedetă Realitatea Tv

Voxbiz.ro

Un mecanic a facut schimbul de ulei la o masina care a stat 13 ani. Cand a vazut ce iese din...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro