Antena Căutare

Numărul iubitorilor de animale este în creștere. Care sunt principalele specii pe care le îndrăgesc românii

Animalele de companie ne încântă și ne aduc multe beneficii: ne ajută să nu ne simțim singuri, să facem mai multă mișcare, să fim mai puțin stresați și să învățăm să fim mai responsabili. Din ce în ce mai multe persoane văd valoarea unui animal de companie. De altfel, România se numără printre țările din UE cu cei mai mulți iubitori de animale, fiind țara cu cea mai mare proporție de gospodării cu cel puțin un câine sau o pisică.

Animalele de companie ne încântă și ne aduc multe beneficii: ne ajută să nu ne simțim singuri, să facem mai multă mișcare, să fim mai puțin stresați și să învățăm să fim mai responsabili. Din ce în ce mai multe persoane văd valoarea unui animal de companie. De altfel, România se numără printre țările din UE cu cei mai mulți iubitori de animale, fiind țara cu cea mai mare proporție de gospodării cu cel puțin un câine sau o pisică.

Animalele de companie în România și Uniunea Europeană

Pisicile sunt cele mai populare animale de companie din Uniunea Europeană. În 2017, se estimează că existau 74.407.000 de pisici în UE, pe când câinii sunt în număr de 66.375.000, potrivit Statista. Aceste numere sunt în creștere. În perioada 2010-2017, numărul câinilor din Uniune a crescut cu 11 milioane. Câinii și pisicile sunt de departe alegerile cele mai populare ale iubitorilor de animale din Uniune, însă nu sunt singurele. Se estimează că în 2017 animalele de companie din UE au inclus și 35.425.000 de păsări de cameră, 21.719.000 de mamifere mici, 6.429.400 de reptile și 9.385.000 de reptile.

În România, există un procent mai mare de gospodării cu cel puțin un animal de companie decât în orice alt stat ale Uniunii. 47% dintre gospodăriile din România au cel puțin o pisică, iar 46% au cel puțin un câine, potrivit datelor statistice din 2017. Dacă în cazul câinilor suntem urmați îndeaproape de Cehia, cu 41%, în cazul pisicilor există o diferență destul de mare, urmând Lituania cu 38% din gospodării.

Articolul continuă după reclamă

Bineînțeles, având în vedere că alte state din Uniunea Europeană au o populație mai mare decât România, e de așteptat că același lucru să fie valabil și în cazul animalelor de companie. Chiar dacă un procent mare de români au câini, România este depășită de Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Italia și Spania în ceea ce privește numărul total de câini din țară. În România, se estimează că există 4.130.000 de câini. Situația este asemănătoare și în cazul pisicilor: țara noastră este pe locul al șaselea în UE, cu o populație de 4.300.000 de pisici, conform datelor statistice oferite de Statista.

Implicații pentru proprietarii de animale de companie

Românii preferă în mod clar pisicile și câinii, în detrimentul altor animale de companie, iar această preferință are la bază și câteva aspecte practice. Cu cât există mai multe animale de companie de un anumit tip, cu atât proprietarii pot avea mai ușor grijă de acestea. În prezent, e ușor să găsești mâncare, servicii veterinare, medicamente și suplimente pentru câini, însă nu se poate spune același lucru în cazul porcușorilor de guineea.

Atunci când un fel de animal de companie este popular, crește oferta de produse și servicii destinate acestuia. Prin urmare, chiar dacă anumite specii și-au făcut loc în pet shop-urile și în casele din România, cum ar fi veverițele siberiene, chinchillele, tarantulele și papagalii exotici, îngrijirea acestora nu este ușoară. Diversitatea produselor alimentare nu este la fel de mare ca în cazul câinilor și pisicilor. Totodată, e mai greu să găsești un medic veterinar cu experiență în tratarea unei specii mai puțin întâlnite, ceea ce devine o problemă pe termen lung.

Implicații pentru industria animalelor de companie

Industria animalelor de companie se află în creștere, dar și într-o perioadă de transformare din cauza schimbărilor de tip social, economic și tehnologic. Spre exemplu, proprietarii de animale de companie au devenit interesați de produse tehnologice care să ofere soluții la problemele pe care le au cu animalele lor. Mai mult, ei caută hrană cât mai naturală și mai puțin procesată. În plus, servicii de specialitate, puțin cerute înainte, devin acum populare: de la hoteluri pentru câini și pisici, la servicii fotografice profesioniste pentru animale și terapie comportamentală pentru câini. Acestea sunt doar câteva tendințe care conduc la schimbări în industria animalelor de companie, accentuate pe fondul creșterii numărului de animale de companie, atât în România, cât și în Uniunea Europeană.

Sursă foto: Shutterstock


5 cadouri unisex, perfecte pentru sezonul rece...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x