Antena Căutare

Îngrijirea animalelor de companie pe timp de caniculă. Cum le protejăm

Pe timp de caniculă, animalele de companie au nevoie de atenție și îngrijire, deoarece ele resimt mult mai puternic temperaturile ridicate. Asta pentru că lipsa glandelor sudoripare face că acestea să piardă căldura înmagazinată de corp destul de încet.

Ingrijire animale pe timp de canicula

Pe timp de caniculă, animalele de companie au nevoie de atenție și îngrijire, deoarece ele resimt mult mai puternic temperaturile ridicate. Asta pentru că lipsa glandelor sudoripare face că acestea să piardă căldura înmagazinată de corp destul de încet.

Fie că vorbim despre câini, despre pisici, despre papagali sau despre peşti, temperaturile mari implică un stres metabolic pentru animale.

Animalele afectate de căldură vor avea o respirație zgomotoasă, cu accese de sufocare, agitație, congestia mucoaselor, se vor deshidrata rapid, iar în unele cazuri pot chiar suferi șoc termic.

Și animalele pot face insolație

Nu doar că animalele pot face insolație, dar în cazul câinilor spre exemplu, insolația poate fi mortală.

În caz de insolație, animalele prezintă o stare de slăbiciune, păr foarte obosite, apăr semne respiratorii- respirație dificilă, accelerată, semne cardiace-se constată tahicardie, semne digestive-diaree, vomă. În fazele grave, animalele prezintă convulsii, leșin, comă și chiar deces. Temperatură corporală la mamifere este foarte ușor de apreciat și în general se constată o valoare foarte mare față de limită fiziologică. Această manevră ne ajută să apreciem gradul de hipertermie.

Primul ajutor pentru animalele afectate de căldură excesivă

Primul și cel mai important lucru este să scoatem animalul din acea zonă călduroasă și să-l adăpostim la umbră, într-o încăpere racoroasă pe o suprafața rece. Următoarele acțiuni vor avea că scop scăderea temperaturii corporale. Foarte important este că această să fie scăzută treptat și nu brusc, deoarece există un risc foarte mare de șoc termic.

Animalele pot fi stropite cu apă călâie, nu prea rece, este de folos și dacă la nivelul abdomenului sau al membrelor se vor pune prosoape reci. Se pot uda membrele cu apa călâie. De foarte mare ajutor este că în apropierea animalului să asigurăm o circulație bună a aerului, folosirea unui ventilator ar fi foarte eficientă.

Îngrijirea animalelor pe timp de caniculă

Îngrijirea pisicii și a câinilor, vara

Pisicile şi câinii de casă se scot în aer liber doar dimineaţa şi seara. În rest, casa e cel mai bun mediu, dacă afară sunt temperaturi ridicate. Iar animalul are nevoie de o sursă permanentă de apă, pe care să o verificaţi la intervale regulate.

Dacă stau la curte, și câinii și pisicile trebuie să aibă proaspătă în permanență și un loc umbros.

De multe ori, pe timp de caniculă, pisicile nu prea mănâncă, fapt pentru care ar fi indicat să cerem sfatul veterinarului privind hrana pisicii.

Citește și: Cele mai frecvente boli la pisici. La ce simptome să fii atent

Când temperaturile cresc considerabil, putem observa că unii câini cu blană scurtă sau tunşi suferă mai tare din cauza căldurii, decât alţii cu blană lungă. Trebuie să ţinem cont şi de specificaţiile rasei, adică de tipul de blană pe care îl au câinii. Cei care au subpăr, adică blană în strat dublu, precum Ciobănescul German, suferă mai tare de căldură decât un Ciobănesc Afgan, cu blană lungă şi rară.

La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la aparitia unor modificări comportamentale a acestora, este bine să consultăm veterinarul.

Citește și: Pleci în vacanță și pisica rămâne singură acasă? Ce trebuie să faci înainte

Îngrijirea păsărilor în colivie

În privinţa păsărilor de apartament, regula în timpul caniculei este accesul la apă proaspătă tot timpul. De asemenea, colivia nu se pune în razele soarelui, pentru că riscaţi ca păsările să îşi piardă viaţa. În plus, este important ca locul în care punem colivia să fie bine aerisit.

Îngrijirea peștilor pe timp de vară

Apa se schimbă des deoarece dezvoltă rapid micro-organisme. Țestoasele și peştii au nevoie de îngrjiri speciale. Apa se schimbă mai des de o săptămână, iar instalaţia de oxigen trebuie să meargă permanent. Dacă apa capătă un aspect verde, se spală acvariul, de dezinfectează.

Vizita la medicul veterinar

Un control de rutină odata cu sosirea verii este de importanță majoră. Dincolo de verificarea stării de sănătate, medicii vă vor recomanda, după caz, să urmați un program de prevenire a contactului animalului de companie cu purici și căpușe.

Citește și: Căpușe la câini și pisici. Ce boli le provoacă și cum le poți scoate

Inteligența ciorilor uimește o lume întreagă! Video spectaculos... Buldog francez. Temperament și 10 lucruri neștiute despre rasa baby-sitter...
Cele mai populare nume de copii din Europa. Ce alegeri au făcut părinții pentru micuții lor
Specialiștii au stabilit care sunt cele mai populare nume de copii din Europa. Alegerea numelui...
Horoscopul zilei de 26 martie 2023. Scorpionii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 26 martie 202 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac. Aceștia...
Parteneri
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x