- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Insolația este o urgență medicală cu efecte ce pot deveni destul de grave, tocmai de aceea este foarte importantă prevenirea insolației, mai degrabă decât tratarea simptomelor ce apar după ce am făcut insolație.
Insolația la copii sau adulți apare din cauza expunerii prelungite la soare fără protecție și măsuri de siguranță, mai ales în orele nerecomandate. Insolaţia poate avea forme mai uşoare sau mai grave.
Cunoscută drept una dintre cele mai periculoase boli provocate de căldură, insolația reprezintă o situație de urgență în care, câteodată, chiar viața persoanei afectate poate fi pusă în pericol. Tocmai de aceea, prevenirea insolației este extrem de importantă.
Insolația la copii și adulți. Semne și Simptome
Epuizarea termică
Iniţial apare aşa numita “epuizare de căldură” care poate avea următoarele simptome:
- Sete intensă
- Slăbiciune
- Crampe musculare
- Greață și vărsături
- Iritabilitate
- Durere de cap
- Transpirație excesivă
- Piele rece și umedă
- Leșin
- Creșterea temperaturii corpului (dar mai puțin de 40°C)
Insolația și șocul termic:
În cazul expunerii mai severe la temperaturi ridicate, atunci când nu se iau la timp măsurile menţionate mai sus, se ajunge la șocul termic provocat de insolație:
- Durere de cap severă
- Slăbiciune, amețeală
- Confuzie
- Respirație și puls rapid
- Pierderea cunoștinței, care duce la comă
- Convulsii
- Lipsa transpirației
- Piele uscată, roșie și fierbinte
- Creșterea temperaturii corpului 40.5°C sau mai mult
Insolația la copii. Măsuri de prim ajutor
Și în cazul copiilor, dar și în cel al adulților, măsurile de prim ajutor sunt foarte importante. În cazul în care copilul are simptome de insolație, trebuie mers de urgență la cemra de gardă.
În caz de epuizare de căldură sau în timp ce așteptați ambulanța, dacă a făcut insolație, se adoptă următoarele măsuri, atât îîn cazul copiilor, dar și al adulților:
- Ține copilul într-o încăpere racoroasă sau la umbră
- Scoate-i hainele
- Să stea întins, cu picioarele ușor ridicate
- Copilul conștient poate face baie cu apa călâie. Dacă sunteți afară, îl poți udă cu apa din surse publice (fântâni, robinete, furtun de grădină etc.)
- Copilul conștient trebuie să primească lichide reci (nu foarte reci), clare, frecvent, băute cu înghițituri mici. Cea mai bună este apa plată sau minerală, chiar uşor sărată, sau sucuri naturale.
- Dacă are vărsături, așază-l pe o parte, pentru a preveni sufocarea
Tratament insolație. Aspirina și paracetamolul, contraindicate
Tratamentul insolației acasă constă în intervenția de urgență prin orice mijloace disponibile care ar putea să scadă temperatura corpului -de exemplu: comprese umede, un ventilator sau gheață aplicată sub axile (atenție, însă acest ultim remediu trebuie utilizat o perioadă scurtă de timp), etc. De asemenea, hidratarea este foarte importantă. Tratamentul precoce crește șansele de supraviețuire ale unei persoane care suferă de insolație.
În cazuri severe, când vorbim de șoc termic, tratamentul va fi stabilit de medicul sau personalul medical de la camera de gardă.
Atenție!
Nu este recomandată administrarea de aspirină în insolație sau paracetamol (acetaminofen) sau orice alt medicament pentru a reduce temperatura corporală ridicată din timpul insolației, deoarece îi va face mai mult rău din cauza răspunsului organismului la insolație.
Nu folostii alcoolul pentru frectii pe corp și încheieturi.
Refacerea după insolație
Rehidratarea este foarte importantă pentru înlocuirea fluidelor şi mineralelor pierdute prin transpiraţie. Trebuie să se bea 1.5-2 litri de lichide reci la fiecare 2-4 ore până când persoana afectată urinează în cantitate suficientă şi urina este normală la culoare. În mod normal este nevoie de o perioadă de recuperare de 24-36 ore.
Repausul la pat este absolut necesar după insolație, iar temperatura corpului poate fluctua anormal după incident. Pentru restabilire după o asemenea tulburare datorată căldurii excesive, trebuie să se consume mari cantități de lichide, supe de legume, sucuri de fructe, banane, cartofi, mazăre și fasole boabe.
Se va evită consumul oricăror băuturi alcoolice (chiar și bere). Ceaiul de plante este indicat, în timp ce băuturile energizante, excesul de cafea sau băuturile conținând cofeină nu sunt indicate, accentuând deshidratarea.
Prevenirea inslolației la copii și adulți
Prevenirea insolației se poate face prin respectarea unor reguli simple:
- Hidratează-te intens mai ales atunci când este foarte cald
- Nu depune efort fizic intens în bătaia razelor de soare, mai ales la orele prânzului
- Nu consuma alcool sau cofeină întrucât favorizează deshidratarea
- Dacă lucrezi în soare într-o zi călduroasă, fă pauze dese pentru a te adăposti la umbră și pentru a te hidrată
- Poartă haine din materiale naturale, care ajută corpul să își regleze temperatură
- Consumă băuturi cu un conținut bogat de electroliți, precum cele destinate sportivilor
- Cu fiecare zi de vară, intensitatea razelor ultraviolete și infraroșii din timpul zilei, crește și este indicat să măsori cantitatea suficientă pentru ziua respectivă, folosind de exemplu o brățară inovativ[ sau un plasturi ce pot fi găsiți în farmacii.
Prevenirea insolației la copii
- Sfătuiește-l pe copil să bea apa multă când practică activități fizice vară, într-o zi însorită și călduroasă, înainte și în timpul sportului, chiar dacă nu îi este sete.
- Pe caniculă, copilul trebuie să poarte haine deschise la culoare, din materiale naturale (în, bumbac).
- În perioadă cu soare intens, copilul nu trebuie să participe afară la activități solicitante.
- Sfătuiește-l pe copil să între în casă imediat dacă se simte supraîncălzit.