Antena Căutare

Case din lemn ieftine: costuri, avantaje, dezavantaje

O casă de vacanță, o casă într-o zonă liniștită la periferie, departe de zgomotul orașului? Cum, în cât timp și cu cât buget alocat? Aceste întrebări vin cel mai des de la cei care caută să se retragă din aglomerația urbană a orașului. Casa din lemn devine o variantă ideală pentru construcția rapidă, fără mari bătăi de cap și fără restricții majore în ceea ce privește zona sau suprafața terenului. Al doilea mare avantaj pe care acest tip de construții îl au este costul redus cu până la 40% față de o casă ridicată din alt tip de materiale de construcții.

Casă din lemn | pixabay.com

Casele din lemn au devenit populare în ultimii ani și în Europa, după modelul celor construite în Statele Unite ale Americii. Românii care și-au dorit un loc retras au optat pentru această variantă, fie în zone turistice ale țării sau în apropierea lor, fie la periferiile marilor orase ori în mici sate de munte.

Lemnul, principala materie primă pentru o astfel de casă vine cu avantaje, care tind să câștige tot mai mult teren în fața cimentului, a BCA-ului și a cărămizilor. Dezavantajele există și ele și e necesar a fi luate, de asemenea, în calcul.

Avantajele caselor din lemn

  • Timpul mai scurt de execuție a lucrărilor
Articolul continuă după reclamă

Fața de cărămidă sau orice alt material dur de constructive, lemnul este mult mai ușor, iar producția devine automat mai facilă și mai rapidă. Transportul și asamblarea reduc în mod considerabil timpii de construcție.

  • Bugetul alocat va fi mai mic

Casele din lemn sunt mult mai ieftine de construit, cu peste 30%, în funcție de dimensiuni și de utilități, față de un imobil din cărămidă, de exemplu.

  • Casă din lemn la cheie, în 60 de zile

Principalul avantaj al caselor din lemn este că sunt gata mult mai repede față de orice alt tip de construcție. Execuția durează de la 60 de zile și poate ajunge până la patru luni, din momentul în care echipa de constructori începe lucrările. Timpul variază în funcție de mărimea casei și de complexitatea proiectului, însă orice casă din lemn ți-ai dori, aceasta va fi gata, la cheie, în mai puțin de jumătate de an.

Trebuie să știi că perioada de timp până la finalizare și predarea la cheie include și timpul alocat proiectului, precum și obținerea aprobărilor necesare.

În plus, dacă o casă din beton are nevoie de o perioadă de o lună sau două pentru “a se usca”, la casele din lemn va exista cu 60% mai puțină umiditate la finalizarea lucrărilor, ceea ce înseamnă ca poate fi dată în folosință imediat ce a fost terminată.

  • Vara răcoare, iarna căldură

Izolarea termică este foarte bine pusă la punct la o casă din lemn, astfel că pe timp de vară te vei bucura de răcoare, în timp ce iarna vei plăti mult mai puțin pe încălzire.

Fundația caselor pe structură de lemn nu este deloc complicată și se execută rapid, fiind formate din piloni de beton. Concret, temelia clasică a imobilului va fi încluită cu pilonii din beton.

  • Rezistența sporită în caz de cutremur

În mod paradoxal, o casă din lemn este mai rezistentă în fața unui seism fața de una din cărămidă. Aceste construcții sunt mult mai flexibile, iar pereții crăpați la interior vor fi inexistenți.

Dezavantajele caselor din lemn

  • Umiditatea, o problem majoră

Lemnul atrage umiditate și în ciuda faptului că au fost dezolvate și utilizate în construcții materiale rezistente la umiditate, care au rolul de a proteja lemnul, dacă cea mai mică picătură de apă pătrunde prin lemn, casa va fi afectată. Spre deosebire de alt tip construcții, cele din lemn au acest dezavantaj.

  • Mentenanță și reparații periodice

Din cinci în cinci ani, casele de lemn au nevoie de mentenanță, de verificări și de reparații acolo unde este cazul. Constructorii recomandă tratarea împotriva insectelor, un alt mare dezavantaj al caselor de lemn. Acestea atrag în mod special furnicile.

  • Izolarea fonică

Dacă îți dorești o casă unde să nu se audă nimic dintr-o camera în alta, atunci lemnul nu este cea mai bună opțiune. Izolarea fonică este mai scăzută la construcțiile din lemn.

Durată de viață egală cu a unei case „tradiționale”. Costuri, cu până la 35% mai mici

În general, costurile pentru o casă din lemn sunt mult mai reduse, adesea și cu 30, chiar 40% fața de bugetul alocat unei case tradiționale. Motivul este cât se poate de simplu. Materia primă, lemnul, dar și prefabricatele din lemn, sunt mai ieftine decât alte materiale de construcții, precum cărămida sau cimentul. Mai mult, timpul de execuție a lucrării este mult mai mic, ceea ce diminuează considerabil și costurile manoperei.

Acum, că te-ai lămurit care sunt aspectele de luat în calcul cu privire la un imobil din lemn, poți studia oferta deja existentă pe piață. Pentru a găsi locuința ta de vis, la cheie, intră pe HomeZZ.ro, cea mai mare platformă imobiliară online din România. Aici găsești case de vânzare filtrate după nevoile, preferințele tale și în funcție de bugetul pe care vrei să-l aloci. Căminul tău e doar la un click distanță!

Bucură-te de o locuință primitoare cu ajutorul unor corpuri de iluminat moderne... Ai o gradina? Iata de ce iti trebuie un tocator crengi performant!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x