Antena Căutare

Renovare apartament. Cât te costă, principalele etape și sfaturi utile

Renovarea apartamentului e un proces lung și anevoios. Află care sunt principalele etape și câteva sfaturi utile pentru o renovare ca la carte.

Renovarea apartamentului e un proces lung și anevoios. Află care sunt principalele etape și câteva sfaturi utile pentru o renovare ca la carte.

Renovarea apartamentului devine necesară atunci când simți că acesta nu mai reflectă parte a personalității tale și a stilului tău. Deși acest proces e unul ce necesită timp și suport financiar, mulți nu se dau în lături și pun la punct un plan înainte de a angaja o echipă care să se ocupe atent de apartamentul lor. Iată care sunt etapele, dar și câteva sfaturi utile ce te vor ajuta să îți renovezi apartamentul.

Renovare apartament – Principalele etape

Renovarea apartamentului este un proces complex, care presupune mai multe etape. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a reamenaja un apartament.

1.Turnarea șapelor

Aceasta este etapa care deschide proiectul de renovare a unui apartament. Rolul șapelor este acela de a conferi un suport plan, curat fără denivelări, oricărui tip de pardoseală. De asemenea, încălzirea prin pardoseală se poate monta în șape. La acest capitol, poți opta între șape autonivelante și șape de egalizare, în funcție de stratul final de finisaj (parchet, gresie, covor PVC etc). Această etapă trebuie să aibă loc înainte de montarea pereților de gips carton pentru că umezeala din șape să nu afecteze gips cartonul.

2.Îndreptarea pereților

O altă etapă în proiectul de renovare a unui apartament constă în îndreptarea pereților. Aceștia trebuie să capete, la final, un aspect uniform și liniar. Cea mai frecvent utilizată soluție pentru îndreptarea pereților este prin aplicarea plăcilor de gips carton. Acestea sunt ideale pentru construirea unor pereți despărțitori, dar și pentru placarea pereților existenți și a tavanelor.

3.Aplicarea gresiei și a faianței

Placarea suprafețelor cu gresie și faianță presupune o pregătire prealabilă. Substratul ideal este unul dur, curat, neted și neabsorbant. În cazul în care clădirea e una nouă, plăcile ceramice ar trebui să se aplice la câteva luni după ridicarea construcției pentru a preveni desprindere acestor plăci.

Apoi urmează verificarea planeității ce se poate realiza folosind un dreptar, cu ajutorul căruia se identifică acele zone care nu sunt perfect netede.

După corectarea și curățarea stratului suport, se realizează hidroizolația acesteia în zonele umede (bai, dusuri). Apoi se aplică adezivii pentru placare și se pun plăcile de faianță sau gresie.

4.Realizarea hidroizolațiilor

În cazul amenajării băii și chiar și a balcoanelor e important să acorzi atenție hidroizolațiilor. Hidroizolația realizată cum trebuie va împiedica infiltrațiile să ajungă la etajele inferioare. De asemenea, hidroizolația previne apariția mucegaiurilor și a mirosurilor neplăcute. Hidroizolația pentru băi este de mai multe tipuri, în funcție de scopul în care poate fi folosită.

5.Vopsirea pereților

Ultima etapă de finisare a pereților este vopsirea acestora. În ceea ce privește vopselele de interior, trebuie să ai în vedere camerele pentru care le vei folosi. Ideal este să optezi pentru o vopsea lavabilă care să poată fi curățată în cazul în care pereții se vor stropi accidental cu diverse lichide. Cu toate acestea, trebuie să fii foarte atent la clasa de lavabilitate pentru că ai 5 opțiuni de vopsele, în funcție de rezistența lor la curățare.

6.Montarea pardoselilor

După ce ai terminat cu vopsirea pereților și ai curățat murdăria și praful, poți să te apuci să montezi parchetul sau alte finisaje pentru pardoseală.

Renovare apartament – Cât te costă

Renovare apartament. Cât te costă, principalele etape și sfaturi utile

Renovarea completă a unui apartament presupune un buget considerabil, mai ales că este indicat să folosim doar materiale de construcție și finisaje de calitate. Renovarea constă și în utilarea și mobilarea completă a apartamentului. Asta înseamnă că se impune o investiție care să acopere cheltuielile pentru absolut tot ceea ce se găsește într-o locuință, de la finisaje, până la tâmplărie, instalații electrice și sanitare, mobilă, electronice, electrocasnice și accesorii.

Pentru a-ti face o idee asupra costurilor, iată o listă cu necesarul de materiale și servicii pentru renovarea unui apartament cu 4 camere și costurile aproximative pentru:

  • Materiale de construcții: ~11.000 RON
  • Finisaje (gresie, faianță, chit de rosturi, parchet, plintă, folie și praguri): ~13.000 RON
  • Manoperă zugravi: ~17.000 Ron
  • Instalația electrică (manoperă, corpuri de iluminat LED, cabluri, doze, siguranțe, prize, întrerupătoare: ~9.500 Ron
  • Instalație sanitară (manoperă, țevi, colțuri, calorifere aluminiu, robineți, accesorii: ~7.800 Ron
  • Obiecte sanitare (chiuvete, baterii, lavoare, căzi, rezervoare, vase Wc): ~10.000 RON
  • Ferestre termopan și uși: ~10.000 Ron
  • Mobilă:~35.000 Ron
  • Accesorii (draperii, covoare etc): ~4.500 Ron

Renovare apartament – Sfaturi utile

Trebuie să ții cont de faptul că renovarea apartamentului nu este o treabă ușoară. Dacă este prima dată când vrei să schimbi designul locuinței tale, ar trebui să ții cont de câteva sfaturi ce se vor dovedi a fi extrem de utile.

Când este cel mai indicat să renovezi

Este mai ușor să îți renovezi apartamentul când afară este cald. Desigur poți face acest lucru și iarna, cu condiția ca apartamentul să aibă ferestrele și ușile montate și să ai deja o sursă de încălzire care să aducă temperatura din interior la nivelul la care materialele se usuce.

Care sunt autorizațiile de care ai nevoie

Dacă planul tău de renovare include etape deosebite, cum ar fi dărâmarea sau zidirea unui perete, închiderea sau decopertarea balconului și altele, vei avea nevoie de autorizațiile emise de Serviciul de Urbanism al Primăriei. Nu uita, de asemenea, că trebuie să îți anunți vecinii cu privire la faptul că urmează să renovezi pentru că zgomotul din timpul executării anumitor lucrări ar putea să le creeze acestora disconfort.

Citește și:

Amenajarea sau renovarea apartamentului e un stres? 5 trucuri care te vor ajuta

Ai un apartament mic? 6 soluții de depozitare care te pot ajuta să păstrezi ordinea

Sursă foto: pinterest.com

Bicarbonatul de sodiu, soluția ideală pentru pantofii care miros urât. Cum să-l folosești eficient... Cum să-ți construiești singur un grătar de grădină din cărămidă, pas cu pas. Video...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x