Antena Căutare

Amenajarea sau renovarea apartamentului e un stres? 5 trucuri care te vor ajuta

Amenajarea unui apartament poate fi un proces anevoios. Află mai multe trucuri utile din articolul de pe a1.ro.

Amenajarea unui apartament poate fi un proces anevoios. Află mai multe trucuri utile din articolul de pe a1.ro.

Renovarea unui apartament nu e doar un proces lung, dar poate deveni și stresant când ai multe alegeri importante de făcut. Totul devine copleșitor și parcă tot ce îți dorești e să se termine mai repede.

Oricine a trecut deja prin asta, îți va spune că cea mai importantă etapă în renovarea unui apartament este planificarea. De momentul pregătirilor țin și cele mai întâlnite greșeli în rândul proprietarilor de apartamente. Printre acestea se numără, lipsa unei viziuni privind rezultatul final, alegerea personalului necalificat, nesupravegherea lucrărilor, căutarea celor mai ieftine materiale și lipsa oricăror negocieri de preț cu meșterii care se ocupă de renovare.

5 trucuri care te vor ajuta în renovarea apartamentului

Articolul continuă după reclamă

1.Temperatura de afară

Momentul ideal pentru renovarea apartamentului este atunci când temperaturile de afară sunt în creștere și poți aerisi oricând încăperile, după aplicarea vopselelor sau alte lucrări. Pe de altă parte, în sezonul rece, mâna de lucru este mai ieftină, renovarea nu este cu totul interzisă, dar apar destul de multe inconveniente:
-pereții nu trebuie să fie reci, fie că te pregătești de tencuire sau zugrăvire;

-parchetul nou montat se poate umfla în condiții de umezeală;

-nu poți ține ferestrele deschise cu orele, în așa fel încât să scapi de mirosul de vopsea.

2. Stabilește bugetul

Trebuie să iei în calcul absolut toate costurile de la început pentru a știi câți bani să aloci renovărilor. Pe parcurs se mai pot ivi probleme sau costuri suplimentare ce pot provoca stres și nervi. Mai întâi, vezi ce economii ai și cât îți mai trebui în plus pentru a acoperi costurile. Nimic nu e mai stresant decât să vezi cum fondurile zboară și nici nu îți dai seama pe ce. Fă liste și pune prețuri pentru a nu fi surprins mai târziu.

3.Împarte procesul de renovare

Întreg procesul poate fi unul lung. Este important să știi din ce cameră începi și unde termini. Compartimentează acest proces laborios pentru a avea loc de vreme ce o să locuiești acolo în timpul renovării. Stabilește un anumit număr de ore de lucru pentru fiecare cameră în parte cu echipa ta de specialitate pentru a fi eficienți.

4. Folosește-ți zilele de concediu

Ideal ar fi să îți iei câteva zile de concediu pentru a putea urmări evoluția lucrărilor. Dacă poți, ia-ți liber de la serviciu mai multe zile după terminarea renovării pentru a te putea bucura de noi schimbări sau pentru a pleca 2-3 zile undeva să te relaxezi după toată fuga contra-timp și tot stresul. Altfel, ar fi mai greu să programezi echipa de specialiști să vină să lucreze după ce îți termini tu programul la birou. Renovarea va dura, cu siguranță. Mai mult.

5.Lucrează alături de echipa de specialiști

Uneori e mult mai simplu să stai cu mâinile încrucișate și să dai directive. Dar lucrurile vor ieși așa cum vrei tu dacă te implici mai mult și îi ajuți pe cei care îți renovează casa. Implică-ți întreaga familie și, astfel, acesta va deveni un proiect ce vă va solidifica relația. Decorați împreună pereții sau lasă-i pe copii să aleagă mobilierul pentru camera lor.

Etapele renovării unui apartament

Acestea diferă în funcție de cât de multe schimbări îți dorești să aduci vechiului apartament. Uneori, renovarea nu implică și înlocuirea ușilor sau a parchetului, de exemplu, ci doar o reîmprospatare prin vopsire/ recondiționare. De obicei, renovarea unui apartament include, însă, următorii pași:
-1. Înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare reprezintă unul dintre primii pași, asta pentru că renovarea se desfașoară întotdeauna din interior, spre exterior. Pregatește-te să schimbi cablurile, prizele, robinetele și țevile.
-2. Curățarea și repararea cu tencuială sau adeziv a pereților, înainte de o nouă zugrăvire. Aceste lucrări vor îndepărta zugrăveala veche, urmele de mucegai, denivelările și fisurile.
-3. Decopertarea altor suprafețe vechi, precum pardoseala acoperită cu parchet sau gresie.

-4. Izolarea termică a apartamentului, pentru o eficiență termică ridicată și înlocuirea sistemului de încălzire. Printre cele mai moderne soluții se numără încălzirea prin pardoseală, convectoarele cu montaj pe perete și panourile radiante.
-5. Urmează înlocuirea gresiei, faianței și parchetului. În unele cazuri, poți alege doar o recondiționare, prin înlocuirea chitului de rosturi, în cazul plăcilor ceramice, și prin rașchetare și lăcuire, în cazul parchetului.
-6. Montarea termopanelor și a ușilor noi, urmată de aplicarea unui prim strat de glet pe suprafața pereților și a tavanului.
-7. După aplicarea unui al doilea strat de glet și a unei amorse, urmează vopsirea pereților în culorile dorite. De aici înainte, te poți ocupa de partea creativă a lucrărilor de renovare - redecorarea. Înlocuirea câtorva piese de mobilier, a corpurilor de iluminat și a electrocasnicelor vechi va da o cu totul altă înfățișare apartamentului tău.

Citește și :

Decorează-ți locuința fără să apelezi la un designer

Amenajarea casei în stil Feng Shui. Reguli importante pentru echilibru și pozitivism

Sursă foto: freshome.com

Ai nevoie de autorizație pentru un grătar de grădină? Ce spune IGSU... Flori de grădină. Cele mai frumoase flori care înfloresc noaptea...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x