Tortilla
Se taie in felii subtiri 700g de cartofi fierti. Se caleste 1 ceapa feliata intr-o lingura de ulei, pana cand se inmoaie si devine aurie, apoi se amesteca cu cartofii si 280g de ardei copti scursi si feliati, din conserva. Se asezoneaza si se asaza intr-o tava, iar deasupra se toarna 6 oua batute. Se coc pe aragaz timp de 10 minute, pana cand baza si marginea se asaza. Se baga la cuptor si se rumeneste deasupra, apoi se taie in felii si se serveste calda sau rece.
Chiftelute picante cu cartofi
Se fierb 500g de cartofi si se paseaza, apoi se amesteca cu 100g de mazare, 1 ardei chilli verde, curatat de seminte si taiat marunt, 1 mana de coriandru, taiat marunt, 1 lingurita de ghimbir proaspat ras, ½ lingurita de garam masala, 1 varf de cutit de curcuma si ½ lingurita de chimen. Se modeleaza in forma de chiftelute. Se incalzesc 2 linguri de ulei intro tigaie de teflon si se prajesc usor pe ambele parti, timp de 4 minute, pana cand se rumenesc.
Pateuri cu branza si cartofi
Se taie 2 cartofi mari in bucati si se fierb 15 minute. Se scurg si se amesteca cu 100g de branza cheddar rasa, 1 ceapa taiata marunt si calita, 1 lingura de salvie, taiata marunt. Se intind 500g de aluat foitaj pe o suprafata de 40cm, se decupeaza marginile si se taie in 4 patrate. Se umple fiecare patrat cu compozitie de cartofi, se ung marginile cu ou batut, apoi se pliaza si se preseaza pentru a sigila. Deasupra se ung cu ou si se coc la 200ºC, timp de 15 minute, pana cand devin aurii.
Salata ruseasca
Se amesteca 500g de cartofi fierti reci, 200g morcovi fierti, raciti si taiati in bucati, 150g mazare, 4 castraveciori taiati cuburi si 100g de sunca taiata in cuburi. Se amesteca 4 linguri de maioneza, 2 lingurite de otet din vin alb si 2 maini de patrunjel taiat marunt, apoi compozitia se amesteca cu cartofii si legumele.
Piure cu chorizo
Se taie 750g de cartofi in bucati mari si se pun intr-un vas cu apa. Se dau in clocot si se fierb 20 de minute, pana cand devin fragezi. Se taie 200g de carnati chorizo in cuburi si se prajesc pana cand devin crocanti. Se piseaza cartofii cu putin lapte si unt, apoi se asezoneaza si se adauga carnatii crocanti.
Gratin cu ciuperci si cartofi
Se dau in clocot 100ml de lapte impreuna cu 300ml de smantana lichida, apoi se adauga 500g cartofi feliati, 200g de ciuperci feliate si 2 catei de usturoi feliati. Se asezoneaza si se coc 10 minute, la foc mediu. Apoi, se toarna intr-un vas termorezistent, se presara cu parmezan ras si se coace la 180ºC, timp de 30 de minute, pana cand cartofii devin fragezi si aurii.
Bacon rosti
Se rad 2 cartofi mari, apoi se pun intr-un servet curat si se stoarce excesul de zeama. Se caleste ½ ceapa taiata marunt si 4 fasii subtiri de bacon afumat. Apoi se amesteca cu cartofii si 2 linguri de faina. Se modeleaza in forma de chiftelute si se prajesc intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei, la foc mediu, 3 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc.
Cartofi picanti la cuptor
Se taie 4 cartofi mari, necuratati de coaja, in felii groase si se acopera cu o compozitie formata din 5 linguri de ulei de masline, zeama unei lamai, ¼ lingurita de paprica, 1 lingurita de pudra de chilli, cate ½ lingurita de chimen macinat si coriandru macinat. Se aranjeaza pe o tava si se coc la 220ºC 30-40 de minute, scuturandu-i din cand in cand, pana cand feliile devin aurii si crocante.
Supa cu cartofi si praz
Se incalzeste 1 lingura de ulei intr-o tigaie si se calesc 200g de praz taiat rondele, 1 catel de usturoi, taiat in bucati si 1 lingura de salvie taiata marunt, pana cand se inmoaie. Se adauga 500g de cartofi feliati si 1l de supa de legume, apoi se dau in clocot si se fierb usor, pana cand cartofii devin fragezi. Se asezoneaza, se mixeaza cu un blender de mana si se adauga 100ml de smantana.
Cartofi in stil Tapas
Se caleste ½ ceapa taiata marunt cu 1 catel de usturoi taiat in bucati, 1 ardei chilli rosu, curatat de seminte si taiat marunt si 1 lingurita de oregano uscat, pana cand ceapa se inmoaie. Se adauga 1 lingurita de piure de tomate, 250g rosii taiate din conserva, ¼ lingurita de zahar si cate un varf de cutit de paprica si pudra de chilli. Se prajesc 5 minute, apoi se adauga 300g de cartofi fierti taiati in bucati si se mai lasa 5 minute, pana cand se incalzesc si cartofii.
Citeste si Good Food!
FOTO: hepta.ro
Reteta chinezeasca: Stir-fry cu porc... 10 semne ca partenerul tau este infidel...