5 lucruri la care ar trebui sa se priceapa orice adolescent

In calitate de parinte ai face orice pentru binele copilului tau, insa acest lucru nu ii este neaparat de ajutor. Trebuie sa te gandesti ca la un moment dat nu vei mai fi langa cel mic, iar el va trebui sa se descurce singur. De aceea este bine sa ii oferi o educatie sanatoasa inca din copilarie, astfel incat sa faca fata dificultatilor care vor incepe odata cu varsta adolescentei.

1. Curatenie

In mod sigur tanarul tau nu se gandeste cata munca implica mentinerea curateniei intr-o casa, motiv pentru care nu este intotdeauna foarte atent la dezordinea pe care o lasa in urma lui. Cel putin o data pe luna, asigura-te ca adolescentul participa la curatenia generala a casei, dar ajuta-l atunci cand are nevoie si incearca sa faci totul sa para distractiv!

2. Spalatul rufelor

Atunci cand faceti curatenie impreuna, ocupati-va si de spalatul rufelor. Invata-l pe adolescent sa verifice etichetele hainelor si apoi sa le separe pe cele albe de cele colorate, astfel incat sa nu le amestece in timpul programului de spalare.

3. Prepararea mancarii

Cartofii prajiti si ouale ochiuri nu ii vor tine de foame la infinit. In plus, nu acopera nici de departe aportul de vitamine pe care un copil sau un adolescent il necesita in alimentatia sa.

Indiferent ca este fata sau baiat, adolescentul trebuie sa stie cum se fac anumite mancaruri clasice: supa de pui, ciulama, salata de legume si altele. Evident, retetele le poate invata oricand de pe internet, dar secretele in prepararea lor nu le va afla decat de la mama...

4. Rezervari si programari

Invata-l pe tanar sa isi gestioneze singur programarile. Daca are nevoie sa mearga la dentist, la salonul de frumusete sau la restaurant, insista sa isi faca singur rezervarile si programarile! Acest lucru il va ajuta sa isi dezvolte abilitatile de comunicare si socializare, dar si sa isi gestioneze singur activitatile minore.

5. Gestionarea banilor

Aceasta este, probabil, cea mai importanta problema. Adolescentii au tendinta sa cheltuie mai mult decat ar trebui si sa nu se gandeasca si la ziua urmatoare. Pentru a-l invata sa isi gestioneze banii intr-un mod cat mai util, ofera-i un buget lunar si asigura-l ca aceia sunt toti banii de care va dispune in acea perioada. Astfel, va invata sa cheltuie banii intr-un mod cat mai util si sa cunoasca adevarata valoare a acestora.

Foto: my23skidoo.com

Ultimele știri