O echipa condusa de Maryse Bouchard, de la Centrul de cercetare interdisciplinara in domeniul biologiei, a sanatatii si mediului de la Universitatea Québec din Montréal, a realizat acest studiu pe un numar de 362 de copii cu varsta cuprinsaintre 6 si 13 ani. Pentru fiecare dintre ei, cercetatorii au masurat concentratia de mangan din apa de la robinet, iar cantitatea absorbita a fost estimata cu ajutorul unui chestionar. In paralel, fiecare copil a fost supus unei serii de teste destinate capacitatilor cognitive, motricitatii si comportamentelor.
Potrivit lui Bouchard, "s-a observat o reducere semnificativa a coeficientului de inteligenta la acestia legata de prezenta manganului in apa potabila, chiar daca se considera ca actuala concentratie a acestui element este slaba si nu prezinta risc pentru sanatate". Astfel, cei 20% dintre copiii la care aceasta concentratie era cea mai ridicata aveau in medie un IQ mai mic cu sase puncte decat la copiii care au baut apa fara mangan. Aceste analize au luat in considerare factori precum venitul familial, nivelul matern de educatie, precum si prezenta altor metale in apa.
Unele autoritati locale vizate de acest studiu au instalat deja filtre care retin manganul. Cercetatorii sfatuiesc oamenii sa-si instaleze acasa filtre care contin un amestec de rasinasi carbune activ, care reduc concentratia de mangan cu 60% pana la 100%. Ei propun, de asemenea, stabilirea unor norme nationale si internationale care sa limiteze prezenta manganului in apa potabila.
Citeste si Jurnalul National!