Dupa culegerea fructelor (procesul are loc din noiembrie si pana inspre martie, conditiile climaterice facand posibil acest lucru) si sortarea lor, bergamotele sunt duse in atelierele traditionale de unde se va extrage uleiul esential. In trecut, aceasta operatiune se facea manual, presand pur si simplu coaja citricelor. La sfarsitul secolului al XIX-lea insa, Nicola Barilla inventa o masinarie - „La Macchina Calabria" - care folosea forta abraziva pentru a extrage o cantitate si mai mare de ulei intr-un timp si mai scurt.
Sunt necesare nu mai putin de 200 kilograme de fructe pentru a obtine un litru de esenta. Pretul nu este insa foarte mare, cel mult 62 de euro. Cu toate acestea, este indispensabil datorita celor 350 de componente chimice, care au rolul de a fixa celelalte uleiuri esentiale dintr-un parfum. Ca un dirijor care stabileste locul fiecarui artist in cadrul orchestrei.
Cele mai multe parfumuri masculine - inclusiv reteta originala de Apa de colonie inventata in secolul al XVII-lea - au uleiul de bergamota printre ingrediente. De asemenea, este folosit in aromoterapie - asociindu-se foarte bine cu esente de musetel, lamaie, portocala, lavanda sau ylang-ylang - sau in tratamentele cosmetice. Astfel, in casa se poate prepara o masca exfolianta pentru o piele foarte fina. Se amesteca intr-un vas miezul unei papaya impreuna cu trei picaturi de ulei de bergamota si o jumatate de lingurita de miere. Se aplica pe fata si pe gat, iar dupa aproximativ o jumatate de ora se maseaza usor si se indeparteaza cu apa rece.
Bergamotele sunt folosite si pentru a da o aroma puternica ceaiului Earl Grey. Legenda spune ca in urma cu aproape 200 de ani, Earl Charles Grey, agent diplomatic in China, ar fi primit de la un inalt demnitar chinez o cutiuta cu ceai. I-au placut atat de mult aroma si gustul, incat la intoarcerea in tara a incercat sa reproduca reteta, adaugand alaturi de ceaiul negru si bergamota din Calabria.
Nu se stie daca reteta originala chinezeasca continea acest fruct, dar a prins atat de bine, incat o ceasca cu ceai poate fi cel mai potrivit rasfat pentru o dupa-amiaza mai putin insorita. Sau ati putea servi un lichior obtinut din coaja rasa de bergamota pusa la macerat in alcool. Culoarea sa galbena ca cea a paiului de grau si gustul foarte intens sunt pretexte pentru clipe desavarsite.
Citeste jurnalul.ro