Aceasta rasa este cunoscuta inca de acum 500 de ani, fiind considerati caini de vanatoare. Diferentierile intre Spaniel-ul de atunci si cel pe care l-au obtinut crescatorii in decursul timpului au fost realizate prin selectii si imperecheri controlate. Este considerata una dintre rasele campioane la partidele de vanatoare deoarece nu se lasa pagubasi, scotocesc si scot prada din ascunzatoare.
In postura de caine de companie, este o prezenta foarte agreabila, dar si un paznic de nadejde, in sensul ca isi anunta stapanii la apropierea de casa sau usa a vreunei persoane necunoscute. Daca in familia care il adopta exista si un copil care este la fel de dinamic si de activ ca si micutul patruped, atunci parintii pot fi siguri ca au facut alegerea potrivita achizitionand un English Spaniel. Isi vor petrece timpul unul cu celalalt, avand acelasi chef de joaca, iar adultii vor avea timp de respiro. In cazul in care exista in casa si un alt animal de companie, cainele va fi ingaduitor cu acesta, cu exceptia situatiei in care nu este o zburatoare. La pasari nu rezista!
Ii place sa fie ocupat
Se adapteaza bine in apartamentele de bloc, insa ideal ar fi sa ii alocam un spatiu mare si timp mult de joaca si miscare. In general, este un caine pasiv daca este crescut in apartament. Veselia si nevoia de libertate il cotropesc atunci cand este scos la plimbare.
Pentru a nu deveni un exemplar obraznic sau indolent, trebuie educat cu pricepere pentru a cunoaste si respecta comenzile date de stapan. Dresajul nu constituie o problema, deoarece sunt caini destepti, retin repede, le place sa fie ocupati si sunt devotati stapanului lor. Ca in orice deprindere cu care vrem sa obisnuim un animal, repetitia, rabdarea si consecventa sunt cheia obtinerii unor rezultate remarcabile.
Nu prea suporta singuratatea, de aceea va fi galagios daca sta timp indelungat fara companie. Latra cat il tine gura, ca poate, crede el, isi aduce stapanii mai repede acasa. De plictiseala, se deda la activitati "distractivei cum ar fi rosul canapelei, papucii, rasturnatul vazelor sau al ghivecelor cu flori. Accepta cu mai putina bunavointa masculii canini si poata deveni agresiv cand intalnirea se produce. E un mancacios fara pereche, deci regimul alimentar trebuie supravegheat cu strictete. De asemenea, are tendinte spre ingrasare rapida, iar obezitatea il va afecta, putand suferi de dureri si complicatii. Traieste, in medie, intre 12 si 14 ani.
Citeste si Revista Felicia
Foto: free-pet-wallpapers.com