Antena Căutare

Calendar ortodox 1 august. Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce trebuie să respecți

Calendar ortodox 1 august. Credincioșii se pregătesc de Postul Adormirii Maicii Domnului și de Scoaterea Sfintei Cruci. Ce trebuie să respecți în această perioadă din postul Sântmăriei.

postul adormirii maicii domnului

Calendar ortodox 1 august. Credincioșii se pregătesc de Postul Adormirii Maicii Domnului și de Scoaterea Sfintei Cruci. Ce trebuie să respecți în această perioadă din postul Sântmăriei.

Potrivit creștinortodox.ro, Postul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august și are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsată secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seară zilei de 30 iulie și postul începe pe 31 iulie.

Calendar ortodox 1 august. Scoaterea Sfintei Cruci

Scoaterea Sfintei Cruci s-a instituit la dorință comună a ortodocșilor greci și ruși, întru prăznuirea biruinței simultane pe care au repurtat-o rușii asupra bulgarilor și grecii asupra sarazinilor. Pe 1 august, la Constantinopol era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial până la catedrală Sfântă Sofia. De aici se făceau până pe 15 august diverse procesiuni pentru a-i feri pe creștini de suferințe și boli.

Articolul continuă după reclamă

Sfânta Marie Mare 2018. Ce rugăciune trebuie să spui în Post

Calendar ortodox 1 august. Ce trebuie să respecți în postul Sfintei Mării Mari

Postul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august și are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsată secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seară zilei de 30 iulie și postul începe pe 31 iulie.

În popor este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Mării sau Santamariei. Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durată postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile. Existau și creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit că acest post să fie ținut începând cu 1 august și să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Este un post aspru, dacă ținem seamă de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la ora 15.00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată, scrie site-ul crestinortodox.ro. Nici în celelalte zile, nu avem parte de un post ușor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin. În acest post este dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.

Ce nu este bine sa faci

În postul Sfintei Măria, credincioșii nu trebuie să se abțină doar de la anumite alimente ce sunt intezise ci și de la păcate. De asemenea, persoanele care postesc nu trebuie să se întristeze că pierd satisfacția unor mâncăruri savuroase, deoarece prin reținerea de la această vor fi părtași unor daruri care îi fac moștenitori ai Împărăției lui Dumnezeu.

Potrivit crestinortodox.ro, în acest post se recomanda ajunare luni, miercuri și vineri până la oră 15.00. De la această oră se pot consumă numai alimente uscate.

Marțea și joia nu trebuie să consumi ulei, de niciun fel. Perioadă dintre cele două Santamarii, numită Între Santamarii, se consideră timp optim pentru semănăturile de toamnă.

Nu munciți pe 14 august, dacă sunteți însărcinate!

În aceste zile de post, se recomandă să fie citit, zilnic, Paraclisul Maicii Domnului. Tradiția spune că femeile care sunt însărcinate, nu au voie să muncească pe data de 14 august, pentru a avea copii sănătoși.

Cine încalcă datina, se crede că va avea o naștere cu mari dureri. De asemenea, nu aveți voie să vă tundeți părul, să-l aruncați și să mergeți înapoi, pentru că se va întrista și va plânge Maica Domnului.

Fetele care vor să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Preasfânta să le ajute să-și găsească jumătatea. 15 august e ultima zi în care se mai culeg flori de leac.

sursa: crestinortodox.ro

Imaginea ta îți poate aduce avantaje profesionale. Ce nu ar trebui să-i lipsească unui bărbat de succes... Cele mai mari greșeli pe care le poți face atunci când vrei să îți ceri scuze. Dacă nu afli asta poți avea mult de pierd...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x