Calendar ortodox 2019. Când începe Anul Nou bisericesc și ce trebuie să știi

Calendar ortodox 2019. Anul Nou bisericesc este diferit de ce civil, iar acest lucru nu este cunoscut de mulți creștini. Biserica Ortodoxă începe anul pe data de 1 septembrie. Află tot ce trebuie să știi despre anul bisericesc.

Calendar ortodox 2019. Anul Nou bisericesc este diferit de ce civil, iar acest lucru nu este cunoscut de mulți creștini. Biserica Ortodoxă începe anul pe data de 1 septembrie. Află tot ce trebuie să știi despre anul bisericesc.

Cu toate că anul bisericesc începe la 1 septembrie, biserica săvârşeşte în ziua Anului Nou civil îndătinatul Te Deum pentru începutul şi pentru întreaga curgere a noului an civil, care începe la 1 ianuarie.

Biserica Ortodoxă a împrumutat data de la evrei, care începeau anul nou civil pe 1 septembrie. Cultul creștin este un mixt iudeo-creștin, însuși Mântuitorul vorbind despre Legile Vechi( Vechiul Testament) astfel: "N-am venit să stric, ci să împlinesc" (Mt. 5, 17), adică să desăvârşească Legea dată prin Moise poporului ales.

Un alt motiv pentru care 1 septembrie este prima zi din anul bisericesc, este faptul că în această zi Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea publică, intrând în sinagogă şi citind cuvintele proorocului Isaia, care profeţeau despre persoana Sa dumnezeiască: "Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului" (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).

Un al treilea motiv ar fi prăznuirea Nașterii Maicii Domnului pe 8 septembrie, cea care a pricinuit mântuirea noastră născându-L pe Hristos.

Potrivit calendar ortodox, pe 1 septembri, Biserica a stabilit cinstirea Sfântului Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.

Citește și: Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine tot anul! Schimbarea la Față a Domnului, ziua în care se deschid Cerurile

Calendar ortodox 1 septembrie. Rugăciune la începutul anului bisericesc

Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul vieții și al nemuririi, Făcătorul a toată făptura văzută și nevăzută, Care ai pus vremile și anii întru a Ta stăpânire și îndreptezi toate cu iconomia Ta cea cerească și întru tot bună, mulțumim Ție pentru îndurările minunate pe care le-ai făcut asupra noastră în toată vremea trecută a vieții noastre și Te rugăm, întru tot Îndurate Doamne: binecuvântează cununa anului ce a sosit cu bunătatea Ta și păzește pe binecredincioșii creștini români de pretutindeni, pe păstorii și învățătorii noștri. Înmulțește zilele vieții noastre întru sănătate deplină sufletească și trupească și ne dăruiește sporire în toate faptele cele bune. Dăruiește de sus bunătățile Tale întregului Tău popor: sănătate și mântuire și întru toate bună sporire. Sfântă Biserica Ta, țara noastră cu toate orașele și satele, izbăvește-le de toată reaua întâmplare, dăruindu-ne tuturor pace fără tulburare. Răzvrătirile eresurilor strică-le cu puterea Ta, iar pe noi întărește-ne, Doamne, întru iubirea Cea către Tine și între noi, ca să ne învrednicim cu inimă curată totdeauna a aduce mulțumire Ție, Părintelui Celui fără de început și Unuia Născut Fiului Tău și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, Dumnezeului Celui slăvit întru o Ființă, și a cânta preasfântului Tău nume: Slavă Ție, Dumnezeului și Binefăcătorului nostru, în vecii vecilor! Amin.

Citește și:

Rugăciune puternică pentru o căsătorie fericită

Ultimele știri