În calendarul creștin ortodox din 27 iulie este sărbătoare importantă, marcată cu cruce neagră. Biserica Ortodoxa îl pomenește pe Sfântul Mucenic Pantelimon, doctor fără de arginți, ocrotitorul medicilor și tămăduitorul bolnavilor.
Calendar creștin ortodox 27 iulie. Sfântul Pantelimon, doctor fără de arginți
Rugaciunea Sfântului Pantelimon care vindecă bolnavii! Ce trebuie să rostești
Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 în oraşul Nicomidia. El a trăit în timpul împăratului Maximian, în perioada anilor 286 – 305, conform crestinortodox.ro. La naştere, el a primit, de fapt, numele de Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic că un leu”, un nume pagân, căci tatăl sau împărtăşea credinţă în zei. Cu toate acestea, mama lui, Evula, era creştină. Aceasta a murit la doar câțiva ani de la naşterea lui Pantoleon. La îndemnul tatălui său, Sfântul Pantelimon a terminat Şcoala de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia a făcut-o cu renumitul medic Eufrosin.
Mai târziu, el a aflat de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce a înviat un copil care fusese muşcat de o năpârcă, prin chemarea lui Hristos, Sfântul Pantelimon a cerut să fie botezat. După ce a primit botezul de la preotul Ermolae, numele sau a devenit Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.
Sfântul Pantelimon a ajuns după puţină vreme la o cunoaştere desăvârşită a artei medicale, încât, împăratul Maximian care îi remarcase calităţile, a intenționat să îl ia la palat ca medic particular. După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunţe la credinţă creştină. Pentru faptul că a refuzat, Sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul. În loc de sânge, a curs lapte din trupul său. I se mai spune și ”doctor fără de arginți” deoarece refuza să primească bani sau alte bunuri și foloase în schimbul ajutorului său.
Sfântul Pantelimon a murit în anul 303, iar de atunci este considerat ocrotitorul medicilor. Pentru că era un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale şi aşezăminte poartă numele său.
Calendar creștin ortodox 27 iulie. Tradiții și superstiții de Sfântul Pantelimon
Tradiția spune că în ziua de Sfântul Pantelimon, cerbul iese din apă și această începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara se duce și lasă în locul ei iarna. De asemenea, pe 27 iulie se mănâncă porumb și dovlecei pentru a fi mai viguroși în timpul iernii.
O altă superstiție spune că în ziua de Sfântul Pantelimon se împart multe fructe, pentru ca poamele să nu fie viermănoase anul următor. În plus, se spune că oamenii care lucrează această zi sfântă sunt condamnați să se îmbolnăvească de ciumă. Ei vor avea parte de parte de ceasuri negre și pagube în viața de familie.
Ce înseamnă o sărbătoare de cruce neagră
Sărbătorile din calendarul ortodox sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră. Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care trebuie să mergem la biserică pentru rugăciune.
Sărbătorile de cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit. Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor.
Nunți pline de culoare, în miez de toamnă! Organizatorii de evenimente mizează pe nuanțe de albastru... Calendar creștin ortodox 27 iulie. Sfântul Pantelimon, doctor fără de arginți...