- MAREA PREMIERĂ Te Cunosc de Undeva! Vezi ce surprize ți-am pregătit AZI de la ora 20:00, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Chefi la cuțite, sezonul 15 - din 10 martie, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Pantelimon, zis și ”doctor fără de arginți”, ocrotitorul doctorilor și tămăduitorul bolnavilor. Pentru faptele sale, Biserica Ortodoxă Română îl consideră unul dintre cei mai iubiți și mai importanți sfinți.
Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284 în oraşul Nicomidia. El a trăit în timpul împăratului Maximian, în perioada anilor 286 – 305, conform crestinortodox.ro. La naştere, el a primit, de fapt, numele de Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic că un leu”, un nume pagân, căci tatăl sau împărtăşea credinţă în zei. Cu toate acestea, mama lui, Evula, era creştină. Aceasta a murit la doar câțiva ani de la naşterea lui Pantoleon. La îndemnul tatălui său, Sfântul Pantelimon a terminat Şcoala de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia a făcut-o cu renumitul medic Eufrosin.
Rugaciunea Sfântului Pantelimon care vindecă bolnavii! Ce trebuie să rostești
Calendar ortodox 27 iulie. Tradiții, superstiții, viața Sfântului Pantelimon
Sfântul Pantelimon a murit în anul 303, iar de atunci este considerat ocrotitorul medicilor. Pentru că era un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale şi aşezăminte poartă numele său.
Unde se află moaștele Sfântului Pantelimon?
La Mănăstirea Rusicon din Muntele Athos se află Capul Sfântului Pantelimon. Moaştele lui sunt prezente şi în Catedrala din Constanţa, Catedrala Episcopală din Galaţi, Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Mănăstirea Oasă din Albă Iulia şi în mai multe biserici din Bucureşti, cum ar fi: Biserica Sfântul Stelian Lucaci, Biserica Sfântul Dumitru Poştă, Mănăstirea Plumbuita, Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupeţii Noi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare, Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Alexie, Biserica Sfântul Pantelimon.