Live acumiUmor
Prime Time 20:00iUmor

Calendar ortodox 30 mai 2019. Cui trebuie să-i spui „la mulți ani”

Biserica Ortodoxa il cinsteste joi, 30 mai 2019, pe Sfantul Cuvios Isaachie Marturisitorul. Citeste rugaciunea zilei de joi pentru ajutor imediat. Calendar ortodox 2019.

Biserica Ortodoxă îl cinstește joi, 30 mai 2019, pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Citește rugăciunea zilei de joi pentru ajutor imediat. Calendar ortodox 2019.

Sfântul Isaachie a trăit în secolul al IV-lea, în vremea împăratului Valens Arianul (364-378) și a prigonei Ortodoxe. Isaachie merge în Constantinopol pentru a-i susține pe creștini și a cere împăratului bisericile ortodoxe date arienilor. Pentru aceste fapte este supus la multe chinuri și îi prorocește împăratului moartea pentru că nu a înapoiat ortodocșilor bisericile. Împăratul Valens va muri în luptă cu barbarii. Sfântul Isaachie rămâne în Constantinopol, la mănăstirea zidită de aristocratul Saturnin, până la sfârșitul vieții.

Potrivit calendar ortodox 2019, pe 30 mai se mai face pomenirea:

-Sfintei Macrina cea Bătrână și Sfântului Vasilie;
-Sfântului Mucenic Natalie;
-Sfântului Cuvios Varlaam;
-Sfinților Mucenici Româno și Teletie;
-Sfântului Mucenic Evplu.

Citește și: Înălțarea Domnului 2019: ce se împarte pentru spor și fericire, semnificație în Biblie și rugăciune

Calendar ortodox 30 mai 2019. Troparul Sf Isaachie

Glasul 8
„Întru ține părinte cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; și lucrând ai invătat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru această și cu îngerii impreună se bucură, Preacuvioase Părinte Isaachie, duhul tău.”

Citește și: Rusalii 2019. Când pică Moșii de vară și ce trebuie să dai de pomană

Rugăciunea zilei de joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.

Recomandari