Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Animatie: Vaiana

Calendar ortodox. Azi este sărbătorit un mare sfânt român. Ce este interzis să faci

Astăzi, 13 decembrie, este o zi foarte importantă pentru credincioșii din România. Potrivit calendar ortodox, Biserica face pomenirea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Este sărbătoare cu cruce neagră.

Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei

https://basilica.ro/

Dimitrie Barilă s-a născut în secolul al XVII-lea, în anul 1624 în cetatea Sucevei. În ceea ce privește educația, acesta a studiat mai întâi acasă, iar apoi la Iași, la Colegiul înființat de domnitorul Vasile Lupu și care aparținea de Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi.

Dimitrie pleacă la Liov pentru a-și aprofunda studiile în cadrul Școlii Frației Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. Aproape de mijlocul celui de-al XVII-lea secol (1649), sfântul se călugărește la Mănăstirea Probota, unde va primi și numele de Dosoftei.

Despre Sfântul Dosoftei se spune că a fost unul dintre cei mai importanți cărturari de la noi din țară în secolul VII. Dosoftei, a fost un cărturar român, mitropolit al Moldovei, poet și traducător. În 2005 Biserica Ortodoxă Română l-a proclamat sfânt.

Ce nu ai voi să faci de Sfântul Dosoftei

În aceasta zi nu se calcă, nu se gătește și nu se spală. Preoții ne înseamnă să evităm lucrul prin gospodărie.

Potrivit tradiției populare românești, pe 13 decembrie, femeile nu cos ca nu cumva să le doară ochii de-a lungul anului. Se spune că este pericol de orbire.

Citește și:

Calendar ortodox: Sfântul Spiridon, povestea sfântului care își părăsește racla pentru a-i ajuta pe credincioși

Recomandari