Conform teoriilor stiintelor comportamentale moderne ale scolii germane de neurostiinte, sentimente asemanatoare celor definite ca iubire umana apar inca din lumea pasarilor. Nu este vorba de sarutul porumbeilor sau de cadourile oferite de pinguini iubitei.
E vorba de numeroase dovezi care arata ca, la multe specii de pasari, alegerea partenerului se face pe baza unei compatibilitati comportamentale. Astfel, la unele specii de pescarusi ca si la unii pinguini si papagali, partenerul este ales dupa un criteriu personal care aparent se opune legilor biologice ale selectiei naturale.
Faptul ca femela isi alege dintr-o multime de pretendenti un "sot" care nu este nici puternic, nici frumos dovedeste insa ca acesta ii poate "aprindei latura afectiva, desi acel mascul nu-i va aduce niciun avantaj ei si, aparent, nici speciei.
Teoria electromagnetica si feromonala
Astazi, nu mai este un secret faptul ca intre oameni exista si o altfel de comunicare decat cea verbala sau gestica, mimica. Psihologii rusi au dovedit inca de acum 20 de ani ca doua persoane de sex opus puse spate in spate, fara sa se cunoasca, fara sa se atinga, pot trai anumite senzatii asemanatoare cu aparitia sentimentului de dragoste.
In 1995, neurobiologii canadieni de la Vancouver au demonstrat ca, in timpul intalnirii privirilor celor care se iubesc, apar modificari ale unor emisii electromagnetice ale zonei parietale a creierului. Biofizicienii americani de la Cornell Univ. Medical Center au demonstrat, in 2003, ca numai gandul la o persoana iubita poate creste emisia de unde electromagnetice in 14 zone din creier.
Astfel, pe baza acestor date, psihologii rusi de la Univ. St. Petersburg au emis teoria existentei unei determinari pur electromagnetice a sentimentului. Conform acestei teorii, intalnirea privirilor a doi parteneri de sex opus, uneori chiar de acelasi sex, creeaza un fel de sistem de radiofonie in care apare un flux energetic intre doua creiere.
Acest fenomen, care inca se studiaza in Rusia, ar sta la baza crearii unui suport material pentru o comunicare stranie electromagnetica intre cei doi care se iubesc. Telepatia si hipnoza sunt de 3-4 ori mai frecvente intre indragostiti, iar acest fapt poate intari ipoteza. Astfel, este posibil ca iubirea sa foloseasca, pentru comunicare, un limbaj electromagnetic poate mult mai sofisticat decat cel al cuvintelor si gesturilor.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: fascinatingdiamonds.com