Sophie Grigson ne prezinta in cele ce urmeaza calitatile celei mai comune si in acelasi timp celei mai neasteptat de savuroase legume, ceapa.
CEAPA ALBA COMUNA
Varietatea comuna de ceapa, cu o coaja galben-maronie este ceapa care se foloseste pentru gatit. Soiurile de ceapa alba variaza mult si, in functie de sezon si tip, pot fi mai mult sau mai putin iuti, mai mult sau mai putin suculente. Intre tipurile de ceapa cultivate in Romania, atat autohtone, cat si straine, (Wolska, Banco) soiul diamant este cel mai raspandit.
CEAPA ROSIE
O ceapa intotdeauna la moda. Mai dulce decat majoritatea soiurilor albe, este ideala pentru a fi consumata cruda. Culoarea acestei cepe este trasatura cea mai importanta, folositi-o atunci cand culoarea poate aduce o nota speciala felului pe care doriti sa il pregatiti.
HASME (SALOTE)
Sunt foarte parfumate si mai putin iuti decat cepele mari. Cresc asemeni usturoiului, grupate, iar atunci cand le cureti, poti observa ca sub coaja comuna se ascund adesea doi bulbi. Sunt si albe, dar majoritatea au o nuanta rosiaticrozalie. Maruntite, dau un parfum aparte umpluturilor si sosurilor.
ARPAGICUL
Este o varietate de ceapa mica si mai rotunda decat hasmele, cu o coaja maronie. Arpagicul se poate mura sau servi intreg in feluri de mancare precum coq au vin.
CEAPA VERDE
Ceapa de primavara sau ceapa de salata, este lunga si subtire. Este cel mai dulce tip de ceapa din lista noastra. Poate fi consumata cruda fara nicio problema, dar dulceata ei creste atunci cand este un pic sotata in ulei sau unt.
Citeste continuarea pe Good Food!
FOTO: hepta.ro
Afla ce schimbari aduce in relatie nasterea primului copil!... Reteta zilei: Cartofi copti cu Camembert si seminte de mac...