Căutare Live

Cum sa alegi o bona pentru copilul tau

Muncesti peste zece ore pe zi si iti este greu sa lasi copilul in grija oricui. Agentiile de recrutare si plasare a bonelor s-au inmultit in ultimii ani, pentru ca infiintarea nu presupune costuri foarte mari. Atunci iti pui intrebarea: cum gasesti dadaca potrivita pentru micutul tau?

Intr-o perioada in care oamenii muncesc mult mai mult pentru atingerea acelorasi obiective decat in 2008, s-ar putea crede ca cererea de bone ar trebui sa fie in crestere. Numarul mare de persoane disponibilizate si disparitia paturii de mijloc – cea mai mare „consumatoare” de servicii inainte de 2009 – a determinat o scadere a cererii de bone de la aproximativ 10-15 pe zi acum patru ani, la numai 2-3 in 2012.

„Noi suntem pe piata de pe vremea cand acest gen de activitate era abia la inceput, iar solicitarile erau foarte mari. Era boomul economic, cand toata lumea muncea, voia sa aiba o casa si o familie. Bonele si menajerele nu reprezentau un lux, ci o necesitate, si faceau parte din modul de viata. Acum, clientii nostri fac parte din clasa de varf, de top si isi permit sa plateasca o bona, in timp ce restul parintilor stau acasa cu copiii sau apeleaza la bunici”, explica Antoaneta Istrate, managerul agentiei de recrutare si plasare de bone, menajere si personal casnic, Antoinette Services.

Multe dintre cereri vin din recomandari si spune ca este important ca agentia sa aiba un renume.

Intre timp, pe piata au aparut si solutii alternative, in genul site-urilor de recrutare de personal, de unde parintii pot cumpara mai multe CV-uri ale unor bone pentru suma de 10 euro fiecare. Desi recrutarea este mult mai putin costisitoare, in primul rand pentru ca nu se plateste comision, apar unele riscuri, destul de greu de anticipat la o prima vedere. In primul rand, parintii nu au certitudinea ca persoanele prezentate la interviurile pentru vizionare sunt testate psihologic si sanatoase si ca indeplinesc toate cerintele in privinta igienei personale, spre exemplu. In al doilea rand, este posibil ca persoana din CV-ul selectat sa nu mai fie disponibila sau sa nu fie de acord cu distanta pana la domiciliu.

„Deosebirea dintre un job intr-un birou si unul care are drept punct de lucru domiciliul cuiva este ca, in afara de criteriile profesionale pe care trebuie sa le intruneasca bona, mai sunt si acele criterii personale. Parintii trebuie sa convietuiasca impreuna cu acea persoana in casa”, arata Antoaneta Istrate.

Citeste tot articolul in Income Magazine!

Ultimele știri