1.Rutina: Cand copiii stiu la ce sa se astepte, sunt capabili sa practice luarea de decizii corecte, bazandu-se pe repetitia din cadrul rutinei. Familiile ar trebui sa aiba cateva seturi de rutine, practicate de-a lungul zilei. Cea de dimineata ne ajuta sa ne trezim la timp si sa plecam din casa la ora optima, cea de dupa-masa asigura ca toate temele sunt facute. Iar cea mai importanta este cea de dinainte de culcare. Dar hai sa ne facem o idee in legatura cu ce ar trebui introdus in aceaste rutine:
Inainte de culcare: Aceasta incepe imediat dupa masa de seara si include pregatirea pentru ziua urmatoare. Va consta in a face baie, spalatul dintilor si pregatirea hainelor pentru a doua zi. Aceasta ii ajuta atat pe copii, cat si pe parinti. Daca descoperi ca ceea ce vrei sa porti tu sau copilul a doua zi are un nasture lipsa sau o pata, poti repara, spala sau pur si simplu alege alta tinuta. (Ai incercat vreodata sa iti dai seama ce sa porti cand te-ai trezit tarziu si trebuie sa iesi pe usa in doar cinci minute, iar bluza preferata are o pata?) De asemenea, inainte de culcare, asigurati ca toate lucrurile pe care trebuie sa le luati la iesirea din casa sunt pregatite, incluzand sanvisurile pentru pranz sau banii de cheltuiala, ghiozdanul. Daca luati micul dejun acasa, este momentul ideal pentru a pregati masa, a pune pe masa cerealele.
Rutina diminetii: cand ne trezim, totul este mai simplu. Hainele sunt pregatite, ghiozdanul este pregatit, puteti trece astfel la lucrurile de baza: mic dejun, imbracat, spalat pe dinti si iesit din casa in timp util fara graba sau teama ca ati putea uita ceva important.
Rutina de dupa-masa sau dupa scoala: aceasta poate fi aplicata cand copiii se intorc de la ore si consta in a lua masa, a va ajuta cu treburile casnice si a face temele. Aceasta rutina este mai ales importanta pentru momentele cand nu veti fi acasa. Astfel copiii vor sti ce au de facut
De ce rutina poate fi benefica
Importanta rutinei consta in a observa ce face fiecare membru al familiei in fiecare zi incepand cu momentul in care iese din casa si incheind cu a fi inapoi in pat la o ora rezonabila. Puteti lua notite pentru inceput, pana cand rutina se stabilizeza de la sine.
2.Petreceti in fiecare zi timp doar cu copilul.
Copiii percep iubirea parintelui in functie de timpul care ii este alocat. In functie de varsta copilului, alegeti o activitate potrivita, cum ar fi a citi o carte, a va juca afara sau a-l ajuta cu temele. Nu se recomanda uitatul la televizor ca activitate utila, deoarece nu exista nicio interactiune cu puiul dumneavoastra.
3.Luati masa impreuna:
faceti acest lucru cel putin de cinci ori pe saptamana. Este uimitor cate puteti afla de la copilul dumneavoastra in timpul unei mese. Copiii vor sa va povesteasca despre ce au facut im timpul zilei. Vor sa stie ca cineva e interesat in ceea ce fac. Incepeti acest obicei cat mai devreme posibil, chiar daca abia se poate hrani singur. Aduceti copilul la masa adultilor si faceti-l sa se simta primit. Un joc recomandat de Tracy este acela in care fiecare membru al familei spune care a fost cel mai bun, dar si cel mai prost lucru care i s-a intamplat in acea zi. Acest moment este important deoarece ii da parintelui ocazia de a-si lauda copilul in cazul in care a avut o realizare sau de a fi alaturi de el si de a-l sprijini in caz ca ceva neplacut s-a intamplat. Este important sa intelegem ca mama, tata si "acasa" sunt un spatiu sigur in care ei pot vorbi despre problemele si grijile pe care le au. Totodata copiii au sansa de a procesa ce s-a intamplat si sa se gandeasca daca ar fi putut proceda diferit pentru a obtine alt rezultat.
4.Cunoaste-i prietenii:
Acest lucru devine din ce in ce mai important pe masura ce ei cresc. Cum poti face acest lucru? Lasati-va casa deschisa, faceti in asa fel incat copiii sa vina in ea. Un aspect important este sa aveti prajituri sau gustari ce i-ar putea atrage, in special pe adolescenti. Oferiti-le un spatiu unde sa stea pur si simplu pentru a pierde vremea, a se uita la un film, a intra pe internet sau a asculta muzica. Incercati sa ii supravegheati pe cat posibil, dar fara a fi depistati. In acest fel puteti observa ce fel de persoane va pot influenta copilul.
5.Inchideti televizorul si tineti-l inchis.
Sunt cateva motive pentru care psihologul ne recomanda cat mai putin timp in fata lui. Pana se intorc de la scoala si isi termina rutina de dupa-masa cu teme, gustare si alte treburi casnice, se apropie rapid ora cinei. Si intre timp acestia au nevoie si de aer proaspat, de exercitii fizice, de timp pentru dezvoltarea lor in general. Cat de relaxant poate fi sa coloreze, sa fie cu prietenii, sau sa va ajute in bucatarie!
De multe ori parintii dau vina pe scoala, televizor sau vecini pentru modul in care cresc copiii. Dar este timpul sa acceptam faptul ca parintii sunt cei care trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru soarta copiilor lor.
Relatiile sentimentale intre adolescenti... 10 greseli in machiaj care te fac mai batrana...