Cuvantul "psihopat" descrie oamenii egoisti, care nu se gandesc nici macar un minut la persoanele din jurul lor. Pentru ei, viata este un joc, iar ceea ce conteaza este cine castiga.
1-3% din populatia globului manifesta tendinte psihopate - asa ca daca ai 100 de prieteni pe Facebook, sansele ca unul dintre ei sa fie psihopat sunt destul de mari. Nu ne referim aici la criminali, ci la persoane periculoase din punct de vedete emotional.
Expertii estimeaza ca, in afara de populatia criminala, psihopatii se regasesc cel mai des in corporatii. Multe calitati care fac dintr-o persoana de business una extrem de prospera - increzatoare in sine si necrutatoare - sunt trasaturi clasice ale psihopatiei. Poate ca astfel de sefi iti confera o stare de incitare atunci cand lucrurile merg bine pe plan profesional, insa atunci cand acestea iau o turnura negativa, ei vor invinovati pe oricine altcineva in afara de ei.
Un sef psihopat nu are, insa, neaparat iesiri agresive. Sa o luam drept exemplu pe PA Judy - o femeie draguta, la care oamenii apelau tot timpul atunci cand aveau probleme. Ea a reconstituit sistemul de contabilitate al companiei, spunand sefilor ei ca vechiul sistem era dezorganizat. Acestia au avut incredere in ea, insa la sfarsit s-a dovedit ca femeia a furat din cadrul companiei zeci de mii de lire sterline.
Ce trebuie sa faci
- Pastreaza email-urile vechi - acest lucru te salveaza de la a fi tapul ispasitor in situatiile de criza;
- Pastreaza copii dupa orice email care contine cereri nejustificate sau un comportament neprofesional;
- Nu te lasa persuadat sa faci favoruri unor colegi care te pun in posture neplacute;
- Mentine o relatie amiabila si profesionala cu seful psihopat, insa nu ii oferi nicio informative care poate fi folosita impotriva ta.
Citeste si Cum sa iti dai seama daca iubitul tau este psihopat
Nu rata si articolul de maine: Cum sa iti dai seama daca prietena ta cea mai buna este psihopata!
Sursa: Daily Mail
Foto: news.com.au