Daca pisica naparleste, inseamna ca organismul ei functioneaza si e sanatoasa. In cazul animalelor salbatice, procesul de naparlire se produce de doua ori pe an, primavara si toamna. In cazul animalelor de casa insa, lucrurile stau cu totul altfel.
Faptul ca iarna locuinta este incalzita, iar vara se folosesc aparate de racire a aerului, deci temperatura este aproximativ aceeasi in tot timpul anului, face ca naparlirea sa se produca aproape permanent. Si daca nu ajuti pisica, prin periere, sa scape de parul care se desprinde, vei gasi par prin toata casa.
Procesul de schimbare a blanii este influentat de lumina, de numarul de ore petrecute la soare. In plus, naparlirea tine si de rasa, de ingrijirea pe care o acorzi pisicii, de frecventa cu care ii faci baie si de stilul sau de viata. Pisicile domestice pot naparli in orice perioada a anului, insa cantitatea de par ce cade este mai mica decat in cazul unei pisici care traieste afara.
Pisicile care traiesc in exterior naparlesc primavara si toamna, cand zilele incep sa devina mai lungi si e mai mult soare si atunci cand se pregatesc de frigul iernii, blana lor devenind mai pufoasa.
Ingrijire speciala
Putem scapa de efectele neplacute ale naparlirii periind pisica zilnic. In aceste conditii, animalul va avea o blanita frumoasa si sanatoasa si va naparli mai putin. De asemenea, hrana este foarte importanta atunci cand vorbim despre naparlire: alimentele trebuie sa fie de buna calitate, dar i se pot oferi si hrana speciala pentru blanita si piele, vitamine, spray-uri care se gasesc in magazinele de specialitate.
In ceea ce priveste curatarea casei de par, cea mai buna solutie ramane aspiratorul sau rolele cu banda adeziva. In cazul in care pisica ta lasa putin par in urma, poti curata cu mopul o data la doua zile sau folosi o laveta umeda pentru a indeparta firele de pe canapele si fotolii.
Cand trebuie sa mergi la medic?
Daca pisica naparleste mult pe intreaga perioada a anului, s-ar putea sa fie sensibila la hrana pe care i-o dai sau sa aiba alergie la praf. In cazurile extreme, cand pisica vomita din cauza ghemotoacelor de par, unii veterinari recomanda tunderea blanii de trei sau de patru ori pe an. Inainte de a trece la astfel de masuri sau inainte de a-i administra vreun medicament, consulta intotdeauna medicul veterinar.
Citeste si revista Felicia!
Foto: catizen.us
Reteta zilei: Supa crema de sparanghel... Casutele din copac: atat pentru copii, cat si pentru adulti...