Antena Căutare

Curăţenia de după petrecere

În viaţa oricărei gospodine, după o petrecere cu prietenii, vine momentul în care totul trebuie să arate iarăşi ca nou: ziua curăţeniei

sumedenie de accidente se pot întâmpla în casă în timpul unei petreceri: paharele cu alcool sau sucuri cad pe covor sau gresie, alimente cu grăsime sau sosuri cad pe feţele de masă sau pe haine, fumul de ţigară a îmbâcsit totul. Şi dacă ar fi numai atât! Unele lucruri, cum ar fi tapiţeria mobilelor sau covoarele mari, nu pot fi atât de uşor transportate la o curăţătorie, aşa că iată mai jos câteva trucuri pentru curăţenia de după petrecere.

Petele de pe textile

Cel mai des întâlnite pete sunt cele care conţin grăsimi şi care pot proveni din sosuri, ruj sau chiar cafea. Regula este ca atunci când s-a produs pata să înlocuieşti faţa de masă sau bluza, iar pata să fie înlăturată imediat. Primul pas este să pui acetonă sau spirt peste pată, fără să freci. După ce alcoolul s-a uscat şi grăsimea s-a evaporat odată cu acesta, poţi folosi o soluţie de apă cu săpun lichid pentru a spăla urmele alcoolului. Dacă pata este rezistentă, se mai lasă la înmuiat o jumătate de oră în apă cu detergent, până când dispare. Materialele sensibile, gen mătase, lână, caşmir sunt însă foarte pretenţioase şi este posibil să fie stricate dacă folosim alcool. Soluţia pentru ele este să fie spălate imediat cu apă călduţă, în care s-a pus detergent obişnuit, nu foarte concentrat. Nu freca foarte tare şi nu stoarce. E preferabil ca pata să stea mai mult la înmuiat.

Petele de pe covoare

Articolul continuă după reclamă

Pe covoare pot apărea pete de vin roşu, coniac, fructe, mâncăruri sau chiar ceară. Petele de vin roşu se tratează cu o soluţie de apă cu săpun lichid, ştergând uşor cu o cârpă uscată şi care nu lasă scame. După ce pata a dispărut se pulverizează oţet, se lasă câteva minute, apoi se spală din nou cu detergent şi apă. La sfârşit se clăteşte cu apă călduţă.

Petele de fructe se spală mai întâi cu apă călduţă şi săpun. Apoi se pun câteva picături de oţet, care trebuie lăsate să acţioneze câteva minute. Se spală cu apă şi detergent şi se clăteşte bine cu o cârpă curată înmuiată în apă călduţă.


Petele de sosuri sunt cele mai dificile. Când a apărut problema, se înlătură cu o linguriţă sau cuţit orice urmă de sos, apoi se şterge bine locul cu o cârpă cu apă călduţă şi la final se adaugă câteva picături de oţet. După o jumătate de oră se clăteşte din nou cu apă caldă curată.
Ceara se curăţă mai întâi cu un cuţit. Se ia apoi o bucată de ziar sau sugativă şi se aşază este pată. Cu vârful fierului de călcat încins se atinge uşor ziarul. Nu atinge cu vârful fierului ziarul deja îmbibat de ceară topită, ci foloseşte alte bucaţi de ziar până când pe hârtie nu mai apare nicio pată.

Fumul de ţigară

Dacă aerisirea nu a rezolvat problema, o soluţie poate fi şi folosirea unui prosop curat, înmuiat în apă, care se roteşte în încăpere până când mirosul de ţigară dispare. Moleculele de fum sunt captate de apa rece şi se îmbibă în prosop, care poate fi apoi spălat. Odorizantele de cameră sunt şi ele o soluţie, dar de folosit după ce bună parte din miros a dispărut, altfel acestea acoperă mirosul, nu îl înlătură.

Trufe cu scortisoara... Destinatii de shopping: Viena, Istanbul si Londra...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x