Antena Căutare

Decoreaza-ti casa in stil feng shui!

Teoriile feng shui pornesc din viziunea taoista asupra naturii, in special aceea ca mediul este animat de numeroase tipuri de energii. Toistii catalogheaza elementele naturale ca fiind Yin (elemente feminine) sau Yang (elemente masculine), respectiv intuneric si lumina. Astfel, prin feng shui se creeaza echilibrul perfect intre elementele Yin si cele Yang.

Aplicatiile feng shui in decoratiunile asiatice sunt numeroase, de aceea vom prezenta doar o parte dintre ele, ce tin de decoratiunile interioare.

1. Pentru a creste fluxul de energii pozitive, coridoarele si treptele ar trebui sa fie largi, suficient de luminate si nu prea incarcate. Acesta este motivul pentru care in locuintele asiatice nu vei vedea prea multe piese de decor si de mobilier.

2. Elementele ritunjite si cu o suprafata fina ajuta la dezvoltarea energiei pozitive. De aceea este indicat sa alegi o masa ovala, mobilier cu colturi rotunjite si alte obiecte lipsite de parti ascutite sau asperitati.

Aceasta teorie se aplica si in construirea unei case. Aceasta trebuie sa fie stabila, echilibrata, dar si lipsita de duritate in design. Astfel, nu se construiesc case pe un teren in panta, arhitectura trebuie sa fie simetrica, iar trasaturile angulare puternice trebuie sa lipseasca.

Feng Shui si culorile

Cuvantul Feng Shui ce se traduce si "vant si apa" este arta chinezeasca prin care elementele sunt bine plasate. Scopul principal al Feng Shui-ului este sa sporeasca "chi", adica energia, sa creeze un mediu pozitiv si armonios.

Stiinta ne-a aratat in ce fel culorile pot afecta dispozitia sufleteasca, emotiile si chiar actiunile.

Rosul este o culoare yang. Este legat de energia focului si asociat cu norocul, probabil de aceea miresele din China poarta rochii de un rosu aprins in ziua nuntii. Se foloseste in special la intrarea intr-o casa pentru a invita inauntru energiile pozitive. In restul casei, poate fi intalnita in mobilier si obiecte de decor rosii.

Verdele este energie Yin si reprezinta energia in crestere. Este o culoare ce reprezinta prospetimea si pacea de aceea este considerata o culoare buna pentru a fi folosita intr-un dormitor.

Un alt principiu Feng Shui este acela conform caruia cu cat culoarea este mai puternica, cu atat este nevoie de o cantitate mai mica pentru a fi eficienta. De aceea in majoritatea incaperilor asiatice, culoarea de fundal este pala, iar culorile menite sa echilibreze armonia casei sunt puternice si ocupa suprafete mici.

Feng Shui si materialele

Cele cinci elemente (lemn, foc, metal si apa) sunt elementele cheie care confera echilibru.

Lemnul este intalnit nu doar in mobilier, ci si in prezenta unor plante-copac in casa, cum ar fi bonsaii, sau bambusii.

Focul fiind un element atat de puternic este folosit cu masura, fie printr-o lampa de culoare rosie, fie prin cateva lumanarele.

Metalul poate lua diferite forme: de la aur, argint la cupru si bronz, se regaseste atat in tacamuri, sau in rama unui tablou.

Apa este un element ce poate fi inalnit fir prin prezenta unei mici fantani arteziene sau a unui tablou ce infatiseaza un lac, o cascata sau chiar suprafata lucitoare a unei oglinzi.

foto: http://www.kenlauher.com

VIDEO! Ben 10 Ultimate Alien: Cosmic Destruction, acum si joc!... Cele mai nesanatoase cinci tipuri de carne...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x