Deficitul de atentie poate fi depistat privind atent genele

Un copil din 50 sufera de sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD), o maladie ale carei cauze nu sunt pe deplin intelese si care ar putea avea origini partial genetice, potrivit unui studiu publicat in revista The Lancet, citata de Mediafax.

Acest sindrom, care se manifesta printr-o stare de agitatie a copilului, impulsivitate, lipsa atentiei si dificultati de concentrare, cauzeaza lipsa de performanta la scoala si ii afecteaza mai mult pe baieti decat pe fete. Simptomele apar inca din primul an de viata.

Cauzele banuite de specialisti sunt variate: atitudinea mult prea permisivaa parintilor, alimentatia bogata in glucide, tulburari biochimice ce afecteaza neurotransmitatorii.

Cercetatorii banuiau de multi ani existenta unor cauze de natura genetica, deoarece riscul ca un copil sa sufere de ADHD este mult mai mare daca unul dintre parinti sufera de ADHD, iar daca unul dintre gemeni este hiperactiv, celalalt are 75% sanse de a suferi si el de ADHD. Studiul publicat in revista britanica The Lancet demonstreaza in premiera legatura dintre mutatiile genetice si ADHD.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Cardiff (Tara Galilor) au comparat ADN-urile a 366 de copii suferind de ADHD cu mostre de ADN provenind de la 1.047 de copii care nu sufera de acest sindrom. Cercetatorii au constatat ca pacientii hiperactivi se confrunta cu un risc sporit de a prezenta in interiorul genomului anumite "bizarerii genetice" - lipsa unor mici fragmente de ADN sau prezenta acestora in dublu exemplar.

Aceste fragmente - variatii ale numarului de copii ale genelor (CNV) - joaca rolul unei valve de control asupra genelor, absenta lor sau prezenta lor in dublu exemplar putand sa modifice modul in care se manifesta genele.

Cercetatorii au constatat, totodata, ca aceste fragmente se afla in anumite zone - cromozomul 16 - care sunt implicate in declansarea schizofreniei si a autismului, autismul prezentand de altfel anumite asemanari cu ADHD, cum ar fi dificultatea de a invata.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: healthland.time.com

Parteneri
Sufleu de vanilie. Un delicios desert din bucătăria franțuzească
Pentru momentele de răsfăț culinar sau pentru evenimentele speciale din viața ta, îți oferim o rețetă de sufleu de vanilie, inspirată din bucătăria franțuzească. Este un desert fin și delicat, cu textură aerată și aromă plăcută de vanilie.
Catine.ro
Ultimele știri