Antena Căutare

Dormi cu bebe in pat? Avantaje si dezavantaje

Iti este greu sa-ti lasi bebelusul sa doarma singur si te gandesti sa-l iei pe micut in patul vostru?

Inainte de a lua aceasta decizie, intreaba medicul daca este bine sa dormi impreuna cu bebelusul.

AVANTAJE...
Cand vine vorba despre dormitul in acelasi pat cu nou-nascutul, expertii au pareri diferite. Reprezentantii organizatiei internationale Leche League, asociatie pentru informare si sprijin pentru alaptatul la san, sustin ca acest obicei are multiple avantaje: mamicile sunt mai receptive la nevoile bebelusilor, ii alapteaza mai usor, micutii au un somn mai linistit si odihnitor, iar legatura afectiva intre parinte si copil este foarte puternica, ceea ce duce la prevenirea anxietatii in randul celor mici.

Tot ei mai spun ca, in pofida opiniei populare, bebelusul care doarme cu parintii este echilibrat emotional, se dezvolta armonios, este mult mai sigur pe el si independent la maturitate. In plus, aflat sub permanenta supraveghere a parintilor, bebelusul este mai putin expus la accidente. Unele studii mai sugereaza faptul ca respiratia si temperatura corporala a bebelusului sunt reglate mai bine atunci cand el simte corpul parintilor.

... SI DEZAVANTAJE
In schimb, un studiu efectuat recent de FSID - Fundatia pentru studiul mortii subite din Marea Britanie - arata ca dormitul in acelasi pat cu bebelusul poate duce la lovirea sau chiar sufocarea lui (de parinte, perne sau paturi), mai ales in primele patru luni de viata.

Spatiile existente intre salteaua si cadrul patului (sau intre pat si perete) prezinta si ele un risc pentru cel mic, care poate ramane prins in acestea. Specialistii spun ca este periculos sa dormim cu bebelusii daca suferim de apnee in somn (intreruperea temporara a respiratiei), suntem fumatori, supraponderali sau daca am consumat alcool ori am luat somnifere, situatii in care exista riscul de a ne rostogoli peste copil fara a ne da seama. Interdictia de a imparti acelasi pat se mentine si in cazul bebelusilor nascuti prematur (inainte de saptamana 37) sau cu o greutate mica la nastere (sub 2.500 de grame).

SOMN IN SIGURANTA
Potrivit medicului de familie Sandra Alexiu, copilul trebuie sa aiba patutul lui inca din primele zile de viata: "Bebelusul este ca o gramajoara de plastilina ce asteapta sa fie modelata. Trebuie sa-l obisnuim sa doarma singur, in patul si in camera lui, sa-l invatam ca patul este un loc de odihna, nu unul in care mananca sau se joaca. In caz contrar, va fi dificil sa-l dezvatam de acest obicei care, in timp, poate aduce prejudicii si vietii de cuplu. El trebuie ajutat sa perceapa diferenta intre zi si noapte, in functie de comportamentul nostru.

Daca in timpul zilei mama poate vorbi cu el, noaptea ea trebuie sa fie mai tacuta, sa faca mai putin zgomot si sa foloseasca o lumina discreta, in locul unei surse de lumina puternica". In plus, in opinia dr Alexiu, dormitul cu bebelusul necesita cateva masuri speciale: patul trebuie sa fie suficient de mare pentru a evita supraincalzirea copilului, dar si din motive de siguranta; salteaua trebuie sa fie dura, confectionata din bumbac, antialergica si cu libera circulatie a aerului; copilul nu trebuie invelit cu plapuma sau cu paturi groase si nici lasat sa adoarma pe burtica sau cu capul pe perna, deoarece s-ar putea sufoca.

Alaptatul in pat, la orizontala, este recomandat numai atunci cand mama a nascut prin cezariana sau daca are sanii foarte mari. Aceasta pozitie nu este insa lipsita de riscuri, avertizeaza medicul. Bebelusul risca sa inghita aer in timpul mesei si, daca nu il elimina, sa se aleaga cu colici.

SFATURI
Daca ati decis sa impartiti patul cu cel mic, aflati ca nu veti avea un somn linistit. Copilul se scoala noaptea la fiecare trei-patru ore si se trezeste dimineata devreme. In plus, bebelusul nu trebuie culcat pe perna sau invelit cu paturi groase. Nu purtati lenjerie intima cu snururi mai lungi de 20 cm sau bijuterii in care micutul s-ar putea rani. Evitati sa va dati cu parfum, deoarece poate cauza iritatii mai ales la copiii cu piele sensibila.

EFECT
Starea psihica a parintilor influenteaza somnul copilului, arata unele studii de specialitate. Daca parintii sunt nervosi si agitati, este posibil ca bebelusul sa aiba si el un somn agitat.

jurnalul.ro E cool sa asculti muzica la casti. Dar e si sanatos?... Vrei sa lasi copilul singur acasa? Ce sa iei in calcul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x