Antena Căutare

Experiment: beneficiile unei vieti fara tehnologie asupra copiilor

Pana la o varsta, dulciurile sau jucariile reprezinta o mare recompensa pentru copiii cuminti, dupa cum amenintarea cu neprimirea lor e o mare problema pentru copiii nazdravani.

Insa dupa un timp (din pacate, din ce in ce mai scurt), aceste recompense nu mai au nici un efect asupra copiilor si telefonul mobil, computerul, laptop-ul, o consola de jocuri si multe alte gadget-uri devin „momeala" in fata unei sarcini. Si nu trece mult pana cand cei mici devin dependenti de „high-tech" si absenti din propria familie.

Susan Maushart, editorialist la „Weekend Australian Magazine", a lansat „Experimentul", o carte in care povesteste cum i-a tinut ea pe cei trei copii ai sai, toti adolescenti, timp de sase luni, departe de obiecte precum iPod, telefon mobil, console video etc.

Ea si-a dat seama ca era timpul sa ia masuri drastice cand a observat ca pustii sai isi faceau temele, isi actualizau profilul pe Facebook, trimiteau sms-uri, toate in acelasi timp, si in loc sa rada spuneau LOL. Fetele erau mai interesate de „accesorizarea" profilului de pe retelele de socializare decat sa se intalneasca cu prietenele pentru a proba rochii.

Maushart a decis sa taie raul din radacina. In primul rand s-a deconectat de la reteaua electrica, pentru a-i obliga pe copii sa se adapteze la un stil de viata extrem de simplu si concret. In loc de becuri foloseau lumanari, s-a renuntat la dusurile fierbinti, iar mancarea era depozitata in gheata. In plus, mama adolescentilor i-a anuntat ca toata familia renunta la tot ce inseamna „inalta tehnologie" timp de sase luni. Nici macar ea nu avea voie sa foloseasca vreunul din obiectele interzise copiilor.

Articolul continuă după reclamă

Rezultatele au fost uimitoare! Fiul ei, Bill (15 ani), dependent de TV si jocuri video, a inceput sa cante la saxofon. Chiar si dupa terminarea celor sase luni de experiment, Bill n-a mai fost atras de vreun joc. Mai mult, si-a vandut consola si s-a inscris la cursuri de muzica la liceu. Fiica cea mare, Anni (18 ani), a trecut mai usor prin experiment pentru ca ea nu era chiar atat de atrasa de domeniul high-tech. Chiar daca avea nevoie de computer pentru o tema la scoala, ea prefera biblioteca.

Acest „tratament" a fost cel mai greu de suportat pentru fiica cea mica, Sussy (14 ani). Pentru ca Maushart nu le-a interzis sa acceseze Internetul, telefonul sau televizorul inafara casei, Sussy a preluat imediat initiativa si s-a mutat la tatal sau (fostul sot al lui Maushart), pentru sase saptamani. Chiar si dupa ce s-a intors acasa petrecea ore la telefonul fix. Insa notele de la scoala s-au imbunatatit substantial.

Desi stie ca debransarea de la curent timp de jumatate de an poate fi imposibila pentru multe familii, editorialista australiana recomanda familiilor cu copii sa faca pauza totala de gadgeturi cel putin o zi pe saptamana si ca parintii sa-si asume un rol mai activ in controlarea orelor pe care le petrec copiii lor in fata consolelor. Precum fiica sa cea mica Sussy, careia ii ia mobilul daca sta prea mult conectata la jocurile pe calculator.

Tu cate ore pe zi iti lasi copilul in fata calculatorului? Cum ii limitezi accesul la computer?

Citeste si Jurnalul Parintilor

Foto: smasupport.com

VIDEO! Bucurestenii s-au intrecut la "Noaptea reducerilor"... Reteta: tort milles crepes...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x