Antena Căutare

Inghetata traditionala, sorbet, iaurt congelat

Preferata deopotriva de copii si de adulti, inghetata este desertul racoritor ideal pentru zilele calduroase. La gustul bun se adauga faptul ca inlatura stresul, energizeaza si ofera o stare de bine.

ALEGE-O PE CEA TRADITIONALA!

Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, recomanda inghetata traditionala. Aceasta este un produs lactat pentru ca se obtine din lapte, frisca si oua. Vestea buna este ca aceasta inghetata poate fi preparata cu usurinta chiar si acasa.
Din pacate, sortimentele de inghetata s-au diversificat. "Spun din pacate pentru ca inghetata din comert contine coloranti, emulgatori, E-uri", adauga specialistul nostru.

Inghetata traditionala, desi bogata caloric, este mai sanatoasa, dar si mai satioasa. Cea din comert nu are valoarea nutritiva a celei traditionale.
Ingredientele inghetatei traditionale actioneaza asupra centrilor placerii din creier. Pentru ca frisca si laptele contin triptofan, substanta ce actioneaza ca un calmant natural. Triptofanul asigura confortul psihic, participand la producerea in creier a serotoninei. Totodata, triptofanul contribuie la prelucrarea vitaminei B3, necesara bunei functionari a sistemului nervos si inlaturarii stresului.

INAMIC PENTRU SILUETA

Este impropriu sa vorbesti despre o doza recomandata. Dupa cum spune specialistul Jurnalului de sanatate, este indicat ca inghetata sa faca parte dintr-o alimentatie echilibrata, dar nicidecum consumata zilnic. Pentru ca are un continut ridicat de proteine si grasimi, inghetata are o densitate calorica mare. Astfel, 100 g de inghetata contin 260 de calorii. Desi pe ambalajele unor sortimente de inghetata apar precizari ca "fara grasimi", "fara zahar", nu inseamna ca au putine calorii.

De asemenea, persoanele care urmeaza o cura de slabire trebuie sa fie atente la orice "extra" al inghetatei. Astfel, vor evita inghetatele cu adaos de ciocolata sau de cereale pentru ca acestea au un continut suplimentar de grasimi.
Asadar, inghetata nu trebuie nici exclusa din alimentatie, dar nici consumata in exces.

CITITI ETICHETA!

Si in cazul inghetatei se aplica regula "citeste eticheta!". In acest fel te feresti de coloranti si aromele artificiale ce pot crea probleme persoanelor cu alergii alimentare. De asemenea, stimulatorii de aroma pot avea actiune negativa asupra activitatii cerebrale.

Atentie trebuie acordata intregului proces tehnologic, de la productie pana la distributie. "E greu sa facem asta, dar nu imposibil", atrage atentia specialistul nostru. Atunci cand dam la o parte ambalajul, putem sesiza cu usurinta daca inghetata a fost decongelata si recongelata. Daca se intampla acest lucru, inghetata isi pierde structura untoasa, se sparg emulsiile, apar particule de gheata.

SORBET, ALTERNATIVA CELOR CU INTOLERANTA LA LACTOZA

Pentru ca are in compozitie lapte, intr-o compozitie mai mica sau mai mare, inghetata poate provoca probleme persoanelor cu intoleranta la lactoza. Tocmai de aceea, acest desert trebuie evitat de aceste persoane. Printre simptomele intolerantei la lactoza se numara: crampele abdominale, balonare, diaree, varsaturi.

Solutia in cazul in care nu tolerati lactoza o reprezinta sorbeturile, care nu contin lapte. Cu doar 170 de calorii/100 g, sorbeturile sunt obtinute din sucurile proaspete de fructe si din piureul de fructe. Tocmai de aceea, nu au consistenta cremoasa specifica inghetatei. Vestea buna e ca sunt dietetice.

CONTRAINDICATII!

Persoanele cu afectiuni cardiovasculare sunt sfatuite de profesorul Mencinicopschi sa acorde atentie cantitatii consumate. In nici un caz nu trebuie sa depaseasca doza recomandata de medicul curant. Si pentru ca are mult zahar si grasimi saturate, inghetata este contraindicata diabeticilor. Inghetata clasica trebuie consumata cu moderatie si de cei care sufera de afectiuni ale gatului sau ale stomacului.

Acestora, dar si celor care au alergii la alimentele reci le este recomandata inghetata "calda", adica servita la temperatura camerei. Din pacate, dantura, smaltul dintilor pot fi afectate de temperatura scazuta la care se consuma acest produs.

DE LA 3 ANI

Chiar daca aveti un copil pofticios care insista sa ii cumparati o inghetata, nu ar trebui sa cedati insistentelor lui. Mai ales daca micutul are sub 3 ani. Chiar si dupa aceasta varsta trebuie sa incepeti prin a-i da inghetata preparata acasa, din ingrediente proaspete, fara stabilizatori, aditivi sau alte substante nocive.

citeste Jurnalul National

Sfaturi de ingrijire a mainilor si picioarelor... Am un bebelus, sau un catelus?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x