Cand esti ocupata sau stresara, este destul de tentant sa ii iei copilului tau ursuletul de plus caruia nu-i mai da drumul, decat sa faci fata unei scene cu lacrimi si tipete in mijlocul magazinului. Sau il lasi sa manance dulciuri la masa de pranz doar pentru a avea un pic de liniste.
Dar daca intre "vreau" si "am" nu exista limite pentru copiii tai, atunci ei ar putea pierde sansa de a dezvolta aptitudini emotionale de care va avea nevoie pentru a fi un adult fericit si de succes.
"Daca cel mic nu are oportunitatea de a face fata dezamagirii atunci cand ii spui nu, ar putea fi slab pregatit pentru a face fata dificultatilor care vor aparea mai tarziu in viata sa", spune dr. Diane Ehrensaft, autoarea cartii "Rasfatul copilariei: cum parinti bine intentionati le dau prea mult copiilor- dar nu ce au ei nevoie".
1. Incearca sa vezi care este sursa problemei
Chiar daca multi nu vor sa recunoasca acest lucru, a-si rasfata prea mult copiii are de-a face cu propriile lor complexe.
Unii parinti incearca prea mult sa le ofere copiilor ce nu au avut ei cand erau mici, sa le castige iubirea, sau sa compenseze pentru vina de a nu petrece suficient timp cu ei.
Nu este de mirare ca in cazul in care parintii lucreaza foarte mult, mai ales daca unul este plecat din tara, exista tendinta de a le trimite numeroase jucarii si de a incerca sa le implineasca orice dorinta.
Incearca sa afli care este motivul pentru care simti nevoia sa ii oferi orice, indiferent de circumstante si sa elini acest obicei.
2. Stabileste reguli si consecinte
Ajungi pe o panta alunecoasa in momentul in care incepi cu "daca te porti bine, iti cumpar ceva" si ajungi la "ti-am cumparat ceva, sper sa te porti cum trebuie".
Cand observi un comportament care se repeta, de exemplu, copilul refuza sa manance la pranz daca nu ii promiti ca ii vei da o inghetata dupa, este bine sa stabilesti niste reguli pentru a nu fi santajata tot timpul.
Stabileste ca va primi inghetata sambata si asta daca a fost cuminte la masa toata saptamana. Daca nu te asculta, pierde dreptul la inghetata. Discuta cu partenerul astfel incat sa faceti un plan cu care sa fiti ambii de acord. Copiii sunt experti in a manipula parintii unul impotriva celuilalt. Cand nu obtin ceva de la mama, merg cu ochii in lacrimi la tata si invers.
3. Nu te justifica prea mult
Uneori, cand copiilor le este interzis ceva, ei vor intreba de ce. Nu te amagi insa ca daca te vei lansa intr-o discutie de zece minute despre efectele daunatoare ale unui consum prea mare de zahar asupra sanatatii, ei vor intelege si nu te vor mai bate la cap sa le oferi o prajitura si inca una.
Spune-i pe scurt, o singura data de ce nu esti de acord cu ceva si apoi sublinieaza ca aceasta este regula stabilita in casa. Copiii vor mai insista de vreo cateva ori pentru a vedea daca nu vei ceda intr-un final, asa ca nu o lua de la capat cu justificarile. De multe ori ei vor doar sa te sacaie pana obtin ce vor si nici nu asculta ceea ce spui.
4. Rezista presiunii din afara
Cand toate tacticile au dat gres, copiii se vor folosi de propozitia care a facut mereu parintii sa se simta vinovati, inca din timpuri preistorice, cand omul din taverna alaturata i-a dat copilului sau o noua pietricica lucioasa: "Dar toti copiii au asa ceva, vreau si eu!"
Din nefericire, nu exista niciun raspuns magic prin care sa demolezi acest argument, dar exista cateva strategii care ar putea functiona. In primul rand discuta cu el si afla de ce vrea acest lucru.
Poate fi un joc nou, un tricou cu un personaj preferat sau un CD. Afla daca intr-adevar isi doreste acest lucru pentru ca ii place sau doar pentru a fi in ton cu altii. Spune-i ca te vei interesa in legatura cu obiectul respectiv si te vei gandi daca i-l vei lua.
Poti sa i-l oferi apoi de ziua lui sau sa faceti un plan prin care el sa stranga bani pentru a si-l cumpara.
5. Nu ceda in momentele de slabiciune
Cand impui o regula noua si spui nu, va fi dificil - pentru tine, pentru copil, pentru oricine din jurul tau. Vei fi tentata sa te abati de la reguli si sa faci exceptii, dar oricat de greu va fi la inceput, incearca sa fii ferma.
Daca te abati o data de la reguli, copilul va folosi acest lucru impotriva ta si iti va aminti ca regulile nu sunt batute in cui.
sursa: parentsinaction.wordpress.com
foto: thetoyboxgodalming.co.uk
5 mituri despre alimentatia sanatoasa... Belstaff: de la pasionatii de motoare la Angelina Jolie...