Laptele de la sanul mamei e bogat in imunitate, in acea „armata" de autoaparare a omului pe tot parcursul vietii. Si iata alta minune de neimitat: laptele mamei este perfect adaptat tubului digestiv al sugarului, astfel incat bebelusul sa nu faca diaree sau alte deranjamente digestive.
Biberonul nu poate asigura aceasta aparare a sugarului de neplaceri digestive. Nu e usor efortul mamei nascatoare de a-si alapta pruncul, unele proaspete mamici neavand destul sau poate chiar deloc lapte. Umbla tot felul de sfaturi privind sporirea laptelui in sani. Indemnul de a bea bere e gresit, fiindca se transfera izul de bere in lapte. Nici a manca ceapa nu e o rezolvare. Cea mai buna metoda de a stimula laptele este golirea sanilor la un supt. Sanii trebuie sa se alterneze, durata este de aproximativ 15 minute. Golirea sanilor de lapte la un supt stimuleaza secretia lactate si sporeste cantitatea de lapte.
La inceput, sugarul trebuie alaptat din 2 in 2 ore. El se obisnuieste si apoi i se da san cand cere. Pentru stimularea laptelui sunt indicate berile nealcoolizate, ceaiurile si medicamentele speciale.
Laptele apare dupa 48-72 de ore dupa nastere. Imediat dupa nastere, sanul da o secretie foarte bogata in imunoglobuline. Este vorba de un colastru transparent - o apa cu imunoiglobuline - care e foarte nutritiv, are proteine si il hraneste pe sugar 48 de ore. Dupa colastru, in 48-72 de ore apare laptele. Aceasta este o perioada numita furia laptelui, in care sanii sunt mai duri, iar temperatura este putin crescuta. Bebelusul trebuie pus imediat la pieptul mamei, chiar fara cordonul ombilical taiat, pentru a se obisnui cu pielea si cu mirosul ei. Lauzia dureaza 6 saptamani.
Daca mama nu alapteaza, ciclul revine dupa 2-3 luni, iar daca alapteaza, perioada fara menstruatie se intinde pe 4-5 luni.
Citeste si Jurnalul
FOTO: Hepta