- MAREA PREMIERĂ Te Cunosc de Undeva! Vezi ce surprize ți-am pregătit AZI de la ora 20:00, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Chefi la cuțite, sezonul 15 - din 10 martie, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Incidenta malformatiilor congenitale poate sa varieze de la o tara la alta, de la o rasa la alta, dar depistarea lor este o preocupare pentru gravidele si medicii de oriunde. In Romania se estimeaza ca incidenta este de 1,3% din totalul nasterilor.
Unele anomalii nu ridica probleme pentru dezvoltarea ulterioara a copilului, altele se pot trata dupa nastere, dar sunt si malformatii incompatibile cu viata.
"Preocuparea noastra, a medicilor, este sa depistam cat mai precoce o malformatie, sa o evaluam si, impreuna cu familia, sa luam o decizie in ce priveste continuarea sarcinii", ne spune doctorul Razvan Radulescu-Botica, medic primar obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in medicina materno-fetala, din cadrul Spitalului Clinic Filantropia.
Medicina materno-fetala este o noua specialitate medicala, creata in Romania in urma cu numai trei ani, care evalueaza sanatatea gravidei si a fatului si vine in ajutorul diagnosticului malformatiilor.
Cele mai frecvente
Cea mai mare incidenta o au malformatiile sistemului nervos, care cuprind creierul si coloana vertebrala. Pe locul al doilea se situeaza malformatiile cardiace, si aproape la fel de frecvente sunt sindroamele genetice.
Malformatiile pot sa apara si la alte organe: rinichi (hidronefroza, rinichi polichistic), vezica urinara, anomalii musculo-scheletale, digestive (hernia diafragmatica). Acestea sunt insa mai putin frecvente decat cele localizate in sistemul nervos si cardiac.
Dintre malformatiile sistemului nervos central, defectele de tub neural au cea mai mare incidenta, ne spune doctorul Razvan Radulescu-Botica.
Spina bifida, mielomeningocelul sunt alte doua malformatii frecvente, urmate de anomalia de fosa cerebrala posterioara, un sindrom care provoaca defecte motorii majore si probleme de dezvoltare neurologica. Frecventa aproape la fel de mare au hidrocefaliile, acumulari in exces de lichid cefalo-rahidian, care cauzeaza probleme mintale si fizice nou-nascutului.