Nu lasati ca nasterea copilului sa va zdruncine relatia de cuplu!

Se vorbeste foarte mult despre implinirea pe care un copil o aduce in viata parintilor sai, ignorandu-se uneori aspectele mai putin placute care pot transforma foarte mult relatia dintre cei doi.

Cei care considera ca nasterea unui copil nu poate fi altceva decat o minune, un lucru extrem de pozitv argumenteaza faptul ca o relatie de cuplu ce are baze solide nu poate deveni decat mai puternica in urma aparitiei unui bebe, iar daca apar probleme intre cei doi, inseamna ca ele existau si inainte, dar sub o alta forma.

Multi inteleg ca a asocia problemele cu aparitia celui de-al treilea membru inseamna a da vina pe bebelus, insa oricat de mult ar astepta parintii venirea lui pe lume, nu poate fi negat faptul ca primele luni in special sunt destul de dificile si ca stresul si oboseala ii pot ajunge chiar si pe cei mai echilibrati. De aceea, indicat este ca atitudinea sa fie una realista: da, copilul este o incununare a iubirii dintre cei doi si ii implineste ca oameni, insa acest lucru nu inseamna ca nu vine la pachet si cu multe greutati, carora fiecare le face fata cat de bine poate. Nu trebuie sa uitam ca la urma urmei suntem doar oameni, iar anumite experiente ne pot pur si simplu coplesi.

Cautarea de vinovati

Primele luni alaturi de bebelus sunt cele in care cei doi se obisnuiesc pur si simplu cu aparitia unei noi persoane in viata lor, un omulet care are nevoie in permanenta de grija si atentie. A-ti lasa propriile nevoi pe plan secund si a te ocupa de cele ale copilului devine un mod de viata, insa tranzactia nu este deloc usoara.

Noptile nedormite, stresul de a face totul ca la carte si constientizarea faptului ca nu mai poti face aceleasi lucruri ca inainte au un anumit impact asupra psihicului tau. Cel mai important este sa nu incerci sa cauti vinovati daca nu reusesti sa te odihnesti de ajuns, daca in casa nu este pe cat de curat ti-ai dori, daca nu mai este timp sa gatiti ca inainte.

Daca va intoarceti unul impotriva celuilalt nu doar ca nu veti gasi nicio solutie, dar relatia de cuplu ar putea-o lua intr-o directie gresita. Empatia este foarte importanta. Viata s-a schimbat pentru ambii, in aceeasi masura iar discutiile de tipul "eu fac mai multe decat tine" duc la resentimente. Incercati sa discutati calm despre cum impartiti intre voi anumite sarcini, tinand cont insa de faptul ca proaspata mamica va fi foarte solicitata de catre cel mic.

Echilibru in dezechilibru

Parintii trebuie sa fie constienti de modul in care viata lor se va schimba. Nu trebuie sa isi faca griji inutile sau sa se astepte la ce este mai rau, insa foarte multi se simt coplesiti de situatie pentru ca au avut cu totul alte asteptari. Toate momentele dificile pot fi insa depasite, iar cei doi trebuie in primul rand sa fie dedicati unul altuia si sa nu lase copilul sa le absoarba toata energie, pentru ca de buna lor intelegere depinde si cresterea sa intr-un mediu armonios.

Foto: alliebphotography.com

Ultimele știri