Căutare Live

Paște 2019. Săptămâna Patimilor: tradiții și obiceuri în Miercurea Mare

Paște 2019. Potrivit calendar ortodox 2019, Miercurea Mare pica anul acesta pe data de 24 aprilie 2019. Afla ce traditii si obiceiuri trebuie sa respecți in Miercurea din Saptamana Patimilor.

Paște 2019. Potrivit calendar ortodox 2019, Miercurea Mare pică anul acesta pe data de 24 aprilie 2019. Află ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în Miercurea din Săptămâna Patimilor.

Ziua de miercuri în Săptămâna Mare este cea în care Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginți. În această zi credincioșii țin post negru și merg la slubja de Maslu.

Potrivit calendar ortodox 2019 aprilie, se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos.

Tradiții și obiceuri în Miercurea Mare

Miercurea din Săptămâna Mare este ultima zi în care se mai spală rufe în gospodării, se curăţă grajdurile, livada şi grădina. Tradiția spune că în Sfânta zi de miercurei, femeile trebuie să spele geamurile casei pentru a lăsa soarele să pătrundă. Totul trebuie făcut înaite de Joia Mare, pentru a aduce în casă lumină pe tot parcusul anului.

Pe 24 aprilie femelile nu au voie să toarcă. Din vremuri îndepărtate, se crede că torsul în Sfânta zi de Miercurei poate să "întoarcă" minţile persoanelor care practică această îndeletnicire casnică.

Copiii merg cu colindul prin sat şi urează gospodarilor să petreacă sărbătorile pascale cu bucurii şi sănătate. Colindătorii sunt serviți cu ouă, cozonac și pască.

Troparul zilei de 23 aprilie. Miercurea Mare

Doamne, arma asupra celui rău Crucea Ta ne-ai dat-o nouă, că se scutură și se cutremură nesuferind a căuta spre puterea ei; că morții i-ai sculat și moartea ai surpat; pentru aceasta ne închinăm îngropării și Învierii Tale.

Citește și:

Rugăciunea scurtă către Sfântul Gheorghe împlinește orice dorinţă

La mulți ani de Sfinții Constanțin și Elena! Semnificația puternică a numelor... Când se vopsesc ouăle roșii de Paște în Săptămâna Mare...
Parteneri
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Unde te poți distra iarna aceasta
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa sunt deja deschise și gata să-și primească vizitatorii. În ciuda pandemiei de COVID-19, multe orașe mari au decis să-și deschidă porțile pentru cei dornici să experimenteze magia sărbătorilor de iarnă. Deși vor exista restricții de participare, oamenii sunt așteptați în număr cât mai mare.
Catine.ro
Ultimele știri