Antena Căutare

Pregătești un grătar? 3 riscuri majore pentru sănătate și cum le poți evita

Vara este, fără discuție, sezonul grătarelor. În curte, într-o pădure la marginea orașului sau în locurile special amenajate din parcuri, mirosul de carne trântită pe grătar este copleșitor - și nu doar la sfârșitul săptămânii.

Pentru că grătarul este atât de popular printre români și pentru că - uneori pe bună dreptate - mulți se consideră ași în fața lui, se întâmplă des ca unele reguli importante de igienă să fie trecute cu vederea. Din această cauză, drumul de la grătar la spital poate fi mai scurt decât s-ar crede.

Iată care sunt câteva dintre cele mai riscante obiceiuri la grătar și ce soluții ai pentru a le contracara.

1. Grătarul „în sânge”

Articolul continuă după reclamă

Una dintre cele mai des întâlnite greșeli la grătar este carnea preparată superficial. Pentru mulți, friptura în sânge e chestie de gusturi. Alții pur și simplu nu au suficientă răbdare să prăjească bine carnea, fie că e vorba despre mici, pui sau carne de porc. Din păcate, se expun la riscuri majore: salmonella, campylobacter și E.coli sunt bacterii care pot fi găsite în carnea de grătar, mai ales dacă nu a fost cumpărată de la surse de încredere.

Pentru a elimina riscul îmbolnăvirii cu una dintre bacteriile de mai sus, carnea trebuie prăjită în profunzime, potrivit unui raport al Centre for Food Safety din Hong Kong. În special puiul și carnea de porc sunt medii propice pentru bacterii, așa că e de preferat să renunți, pentru moment, la gusturile „crude” și să pregătești un grătar mai crocant.

Nu te lua, însă, doar după culoarea cărnii. Dacă este mai închisă la culoare, nu înseamnă neapărat că este mai bine făcută. Modul în care este ambalată carnea poate afecta felul în care se colorează textura ei pe grătar. Cea mai bună metodă este să verifici temperatura cu un termometru de bucătărie. Carnea de porc trebuie să ajungă la 63 de grade Celsius, micii la 71 de grade Celsius și carnea de pui trebuie să atingă 74 de grade Celsius.

2. Mâncarea gătită lăsată prea mult în soare

Lângă o friptură crocantă la grătar merge cu siguranță o salată de roșii cu castraveți, un sos barbecue delicios sau un mujdei cu smântână și leuștean. Mai adaugi și un piure cu un strop de unt și o maioneză abia preparată și masa la iarbă verde s-a transformat într-un festin.

Dacă le lași să stea o zi întreagă în soare, însă, riști ca festinul să se încheie la spital, cu o toxiinfecție alimentară. La temperaturi ridicate, bacteriile găsesc un mediu propice să se dezvolte și unele dintre ele își dublează numărul, așa cum e cazul bacteriei Clostridium Perfringens.

Trebuie să ai grijă la toate simptomele care anunță o eventuală intoxicație alimentară și să nu aștepți să se agraveze. Printre cele mai des întâlnite este balonarea, și trebuie să știi de la bun început cum faci diferența între o posibilă infecție digestivă sau doar semnele unei mese mai copioase.

O soluție care te scutește de griji este să păstrezi mâncarea la rece și să o scoți în soare cel mult pentru două ore. Dacă ai rămas cu bunătăți după o zi petrecută la pădure, e de preferat să arunci mâncarea, pentru că sunt șanse mari să fi expirat deja sau să fi fost contaminată cu bacterii.

3. Ustensilele de bucătărie nespălate

Dacă ar putea, mulți români și-ar trece în CV abilitățile de grataragii. Tocmai pentru că au atâta încredere în talentul lor în fața jarului, foarte puțini mai țin cont de regulile de bază. Folosesc aceleași recipiente și pentru carnea crudă, și pentru cea prăjită și aceleași ustensile și pentru legume, și pentru carne.

Dacă folosești același recipient, iar carnea crudă avea bacterii, în momentul în care ai pus carnea gătită tot acolo, bacteriile au contaminat-o, chiar dacă ai prăjit-o suficient. La fel și cu celelalte ustensile de bucătărie: linguri, furculițe sau tocătoare.

Atunci când planifici o ieșire la grătar, nu uita să iei suficientă apă la tine pentru a spăla ustensilele de grătar după fiecare folosire. Utilizează recipiente diferite pentru transportul și pentru servirea cărnii și nu folosi aceleași tacâmuri pentru gătit și pentru mâncat. Dacă organizezi grătarul la tine în curte, asigură-te că tacâmurile și ustensilele de gătit sunt spălate bine după fiecare utilizare.

Nu trebuie să crezi acum că pericolele pândesc la orice cotitură, însă e bine pentru sănătatea ta și a celor dragi să-ți iei mai multe măsuri de precauție. Nu te costă nimic și este de preferat să pierzi câteva minute în plus curățând vasele și lingurile, în loc să petreci câteva ore pe la spital.

Sinaxarul zilei de 23 august. Iată ce sfinți prăzbuiește Biserica Ortodoxă în această zi... Canon de rugăciune 23 august. Rugăciune către Sfântul Lup...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x