6 kg de vinete * 3 kg de ciuperci champignons * 2 kg de ceapa * 4 kg de ardei kapia * 250 g de ardei iute * 3 kg de morcovi * 1 l ulei de floarea soarelui presat la rece * 500 ml de ulei de masline extra virgin * 15 foi de dafin * 1 borcan de mustar clasic * 6 linguri de sare grunjoasa * 1 borcan de 800 ml de bulion de rosii * 4 capatani de usturoi * 1 plic de boia dulce * 3 aspirine
Mod de preparare:
• 1. Coace vinetele si ardeii kapia (si cei iuti), cu o zi inainte si lasa-le la scurs,la frigider. De asemenea, fierbe ciupercile si pune-le la scurs.
• 2. Intr-o oala foarte mare sau un lighean incapator, toarna uleiul de floarea soarelui si jumatate din cel de masline. Toaca ceapa si usturoiul foarte marunt in tocator si adauga-le in uleiul incins. Pune si 5 foi de dafin. Adauga si morcovul maruntit fin in robot si lasa-le la fiert 1 h, amestecand din cand in cand, la foc mediu.
• 3. Dupa 1 h, taie ciupercile in feliute foarte fine si pune-le peste ceapa si morcovi. Fierbe-le impreuna inca 1 h, amestecand din cand in cand. Scoate cele 5 frunze de dafin.
• 4. Cand timpul s-a scurs, toaca cu satarul ardeii copti si curatati ti incorporeaza-i la zacusca, si cu vinetele procedezi in acelasi mod. Din acest moment, timp de 2 ore, amesteci mereu, ca sa nu se lipeasca si arda pe fund. Focul trebuie sa fie minim.
• 5. Dupa cele 2 h, adauga sarea grunjoasa, bulionul, mustarul, cele 3 aspirine, boiaua dulce, restul de ulei de masline extra virgin si 10 frunze de dafin. Mai fierbe zacusca, fix 30 de minute, amestecand mereu.
• 6. Spala si sterilizeaza borcanele si capacele in cuptor. Stinge focul la zacusca si incepe sa umpli borcanele calde cu ea. Da foc minim la cuptor si mai fierbe zacusca din borcane inca 30 de minute (poti sa le asezi si unele peste altele).
Nu umbla la cuptor pana a-2-a zi, cand aprinzi focul iar pe minim si le mai fierbi inca 40 de minute si nu umbli la cuptor pana cand consideri ca s-au racit foarte bine. Gata, la camara cu ele!
Citeste si Good Food!