- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sărbătoare cruce roșie de Dragobete în calendarul ortodox! Ce mare eveniment biblic este pomenit de Biserica Ortodoxă pe 24 februarie în calendarul creștin ortodox, dar și ce înseamnă ”Aflarea Cinstitului Cap al lui Ioan Botezătorul”.
Cum va fi vremea de Dragobete. Anunțul meteorologilor pentru 24 februarie
Sfaturi de Dragobete de la Arsenie Boca. Ce e iubirea si cum să ai o căsătorie fericită
Pe 24 februarie, de Dragobete, Ziua Iubirii la români, Biserica Ortodoxă Română cinstește un eveniment important, notat cu cruce roșie. Este vorba despre pomenirea unui eveniment important: aflarea cinstitului cap al sfântului prooroc Înaintemergător şi Botezător Ioan.
Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul de patru ori într-un an: - 23 septembrie - „Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, 7 ianuarie - „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, 24 iunie - „Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” şi 29 august - „Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost întemnițat în fortăreața Maherus și condamnat la moarte pentru predicile sale, în care invoca adesea păcatul regelui Irod de a fi luat de soţie pe Irodiada, soţia fratelui său, Filip.
La petrecerea dată în cinstea lui Irod, la îndemnul Irodiadei, fiica acesteia, Salomeea, a cerut capul Sfântului Ioan. Soldaţii i-au tăiat capul Botezătorului pe când acesta se ruga. Povestea spune că, multă vreme, Cinstitul cap al Sfântului Ioan a fost îngropat de Irodiada într-un loc ascuns, în castelul din Maherus, unde fusese ucis.
Potrivit Tradiției Sfânta Mironosiță Ioana a luat capul Sfântului Ioan şi l-a îngropat la Ierusalim, în Muntele Eleonului (Măslinilor), într-un vas de lut. Acest eveniment este numit ”prima aflare a sfântului cap”.
În vremea Împăraţi Constantin şi Elena, Cinstitul cap a ajuns la Emesa, după care Episcopul Uranie al Emesei l-a aşezat în biserica cetăţii,ăn anul 453, unde se spune că ar fi vindecat mulți bolnavi. Acest eveniment este numit ”a doua aflare a Cinstitului cap”.
Călătoria Cinstitului Cap nu se oprește aici. El ajunge la Evdomon, în Constantinopol, apoi la Comane (zonă a hotarului dintre Imperiului Bizantin cu Armenia) și îngropat acolo. Apoi, a fost adus din nou în Constantinopol, în 860, în vremea împăratului Mihail al III-lea, de către Sfântul Ignatie, Patriarhul Constantinopolului. Aceasta este cea de-a treia și ultima ”aflare a Cinstitului cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”.
Dragobetele 2019. Ce NU ai voie să faci de Ziua Îndrăgostiților la Români
Calendar ortdodox 24 februarie. Ce să nu faci in zi de cruce roșie
În zi sărbătoare cu Cruce Roșie este interzisă munca. Biserica vorbește despre ”păcatul nerespectării zilelor de odihnă” și a celor însemnate cu cruce roșie. Când se respectă aceste zile se produce un echilibru cosmic, biologic, ecologic, psihologic si mai ales duhovnicesc. Când nu se respectă aceste zile de odihnă vine pedeapsa lui Dumnezeu peste acea familie.
Este interzis lucrul la câmp, acasă, deoarece acestea atrag certuri, necazuri, boli, bătăi, despărtiri etc, iar femeile nu au voie să spele, să coasă, să măture, bărbatii nu au voie să lucreze la câmp sau altceva.
Sfaturi de Dragobete de la Arsenie Boca. Ce e iubirea si cum să fii fericit în dragoste... Calendar ortodox 25 februarie. Sărbătoare mare azi! Cui spui La mulți ani!...