Cum va fi vremea de Dragobete. Anunțul meteorologilor pentru 24 februarie 2019. Află ce anunță prognoza meteo pentru Ziua Iubirii la Români, în București și în toată țara.
Vremea de Dragobete va fi extrem de rece în toată țara, anunță meteorologii. În weekend, temperaturile scad dramatic, dat fiind faptul că un val polar va acoperi România la sfârșitul acestei săptămâni, aducând temperaturi chiar și de -20 de grade în unele regiuni ale României, dar și ninsori.
Prognoza meteo. Cum va fi vremea pe 1 Martie și pe 8 Martie
Sărbătoarea de Dragobete pică în ultima zi din weekend, însă prognoza meteo arată că, începând de vineri, vremea intră într-un proces de răcire continuu. La munte, în jumătatea de nord a Moldovei şi în estul Transilvaniei va predomina ninsoarea, în Banat, Crişana şi Maramureş ploaia şi lapoviţa, iar în restul teritoriului ziua va fi ploaie şi lapoviţă, iar din orele serii treptat vor predomina ninsorile. Vântul se va intensifica în cea mai mare parte a ţării şi va avea viteze mai mari la munte, mai ales la altitudini mari, unde va viscoli ninsoarea.
Prognoza meteo de Dragobete, 24 februarie 2019
Pentru cuplurile care vor să petreacă Ziua Iubirii la români, veștile meteorologilor nu sunt deloc bune. Astfel că, dacă plănuiți o plimbare la munte, trebuie să știți că vremea va fi mohorâtă, temperaturile se vor încadra între 3°C și -15 grade C. Va fi o noapte cu aer cețos. Pentru cei care rămân în București, vremea va fi rece, cu temperaturi care se vor încadra între 3°Cși -6°C. Vântul va sufla în rafale de 28 km/h. Săptămâna viitoare, temperaturile mai cresc puțin, însă ninsorile vor continua.
Vremea s-a stricat complet începând de vineri, 22 februarie. La București sunt anunțate precipitaţii sub formã de ploaie ziua, iar seara şi noaptea mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Cine este Dragobete și ce tradiții să respecți de Ziua Iubirii
Românii se pregătesc să sărbătoarească Dragobetele, considerată ziua tradițională a iubirii, însă puțini știu ce semnifică acest personaj în mitologia populară românească. Este patron al dragostei, zeu al tinereții, un tânăr chipeș de care fecioarele, dar și femeile măritate se îndrăgosteau pe loc. În folclorul autohnton, Dragobetele este chiar fiul Babei Dochia, figură importantă în mitologie, despre care se spune că ar fi fost însăși fiica regelui dac, Decebal.
În trecut, de Dragobete, oamenii se primeneau în straie noi. Cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe “Dragobetele săruta fetele !”.
O altă tradiție spune că dacă vremea e mohorâtă în această zi, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă “să facă de Dragobete”, să petreacă.
Fetele tinere obişnuiau să arunce acuzaţii pentru farmecele de urâciune făcute împotriva rivalelor în iubire. Bătrânii îngrijeau animalele, dar și păsările. De Dragobete nu ai voie să speli, să faci curat, sau să te cerți iubitul/iubita/nevasta/soțul.
Meteo 24 februarie. Vreme însorită la București, -15 grade la munte. Când se încălzește... Am scăpat de iarnă! ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele zile. Temperaturi crescute, în majoritatea regiunilor...