Căutare Live

Sfânta Maria Mare, 15 august 2019: Tradiții, superstiții de Adormirea Maicii Domnului

Sfânta Maria Mare, 15 august 2019: Tradiții, superstiții de Adormirea Maricii Domnului: ce ai voie și ce nu ai voie să faci în ziua considerată de teologi drept ”Paștele verii”. 

Adormirea Maicii Domnului

Sfânta Maria Mare, 15 august 2019: Tradiții, superstiții de Adormirea Maicii Domnului: ce ai voie și ce nu ai voie să faci în ziua considerată de teologi drept ”Paștele verii”.

Sfânta Marie Mare sau Adormirea Maicii Domnului este prăznuită de Biserică în fieccare an la data de 15 august. Sărbătoarea este notată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, fiind, astfel, de o importanță deosebită.

Sfânta Marie Mare sau Adormirea Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare închinată Maicii Domnului, când credincioșii prăznuiesc moartea, îngroparea și înălțarea Sa la cer.

Din punct de vedere al rânduililor bisericești, în ziua Adormirii Maicii Domnului credincioșii participă azi la Slujba Vecerniei, retrăind o nouă Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor. De aceea, Admirmirea Maicii Domnului mai este denumită și Paștele Verii. În plus, la biserică se cântă Prohodul Domnului și Binecuvântările Maicii Dommnului, iar Epitaful Maicii Domnului este purtat în procesiune împrejurul locașului de cult.

Tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mare. Ce obiceiuri se țin în România

Sfânta Maria Mare, ziua în care în România se sărbătorește și Ziua Marinei, pică pe 15 august, dată despre care se spune că desparte zilele calde de cele reci.

De Sfânta Maria Mare, femeile măritate din Transilvania duc la biserică fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. Cele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. Astfel, se familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.

De Sfânta Marie Mare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru a le proteja sarcina și a naște prunci sănătoși. pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

Tot de Sfânta Marie Mare din 15 august se tămâiază și mormintele.

De Sfânta Maria Mare se dă startul sezonului de nunți. Sezonul nunților va dura până în Postul Crăciunului.

Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Potrivit tradiției, această perioadă este optimă pentru semănăturile de toamnă.

De Sfânta Marie Mare, ciobanii coboară turmele de oi de pe munte, în semn că vara e pe sfârșite.

Citește și
colaj de imagini cu icoana sfintei filofteia, un preot, cartea sfanta si o femeie care se inchina
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Colaj cu zăpadă și ninsoare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
colaj de fotografii cu irina petrea
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Mai multe articole

Sfânta Maria Mare, 15 august 2019: Tradiții, superstiții de Adormirea Maicii Domnului

Superstiții de Sfânta Marie Mare: Ce nu ai voie să faci

Nu aprinde focul! În multe sate din România nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare și nu se mănâncă mâncare gătită la foc, E risc de boală și de incendiu.

Nu lucra! Gospodarii au recoltele blestemate şi fără roade dacă lucrează azi, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Femeile nu au voie să se tundă. În ziua Adormirii Maicii Domnului, fetelor și femeilor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

De Sfânta Maria Mare nu e bine să mergi înapoi deoarece atragi tristeţea Maicii Domnului.

Tradiții de Sfânta Marie Mare: ce trebuie să faci

Roagă-te Sfintei Fecioare Maria! Deoarece Admirmirea Maicii Domnului este o sărbărbătoare care se ține îndeosebi pentru sănătate, căsătorie sau naştere uşoară, oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat se roagă pentru un „ursit” bun, femeile se roagă pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

Femeile nemăritate poartă un fir de năprasnic (ferigă) și se roagă la Icoana Maicii Domnului pentr a-și găsi ursitul. Candela trebuie să fie aprinsă, astfel firul de năprasnic va vaea puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

Busuic sub pernă pentru femei nemăritate. Tot pentru întâlnirea celui ales, femeile nemăritate îşi pun tradiționalul busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.

Bărbații își schimbă pălăria cu căciula. La sate se ține această tradiție, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de ceilalţi consăteni. De asemenea, bărbații nu mai au voie să doarmă pe prispa casei.

Multe biserici şi mănăstiri din România îşi sărbătoresc hramul azi, 15 august 2019.

Citește și:

Sfânta Maria: câte sărbători are Maica Domnului și Icoane făcătoare de minuni

Adormirea Maicii Domnului. Se spune sau nu „La mulți ani” de Sfânta Maria Mare

Sfânta Maria. Unde sunt cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni din România

Adormirea Maicii Domnului 2019. Cele mai puternice rugăciuni pentru sănătate, iubire și noroc​

Înălțarea Domnului 2020. Până când salutăm cu „Hristos S-a Înălțat”?... Învață-ți copilul să doarmă la prânz! Importanța somnului de după-amiază pentru copii...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri