Antena Căutare

Sfânta Maria: câte sărbători are Maica Domnului și Icoane făcătoare de minuni

Sfânta Maria - Maica Domnului, Preacurata sau Născătoarea de Dumnezeu, așa cum mai este denumită de Biserica Ortodoxă Română, este sărbătorită în decursul a mai multor zile de pomenire, de-a lungul unui an liturgic. Maica Domnului: sărbători și Icoane

Galerie
sfanta maria sarbatori si icoane

Sfânta Maria - Maica Domnului, Preacurata sau Născătoarea de Dumnezeu, așa cum mai este denumită de Biserica Ortodoxă Română, este sărbătorită în decursul a mai multor zile, de-a lungul unui an liturgic. Maica Domnului: sărbători și Icoane făcătoare de minuni

Venerarea Fecioarei Maria joacă un rol important în Biserica Ortodoxă, Catolică, Anglicană și orientală. De aceea, un număr foarte mare de biserici și catedrale îi poartă numele Sfintei.

Se știe că, potrivit scrierilor din Noul Testament, Sfânta Maria a fost mama lui Iisus din Nazaret și fiica lui Ioachim și Ana. Conform relatărilor biblice, în momentul conceperii lui Iisus Hristos, fapt revelat de Arhanghelul Gabriel, ea era logodnica lui Iosif din Nazaret. În tradiția creștină (ortodoxă, catolică, anglicană și luterană), precum și în cea musulmană, a rămas prin minune fecioară în timpul conceperii și nașterii lui Iisus.

Fecioara Maria se bucură de mai multe sărbători în decursul unui an, cea mai importantă fiind sărbătoarea din 15 august, și anume, Adormirea Maicii Domnului. Calendarul creștin ortodox dedică Maicii Domnului următoarele praznice:

Articolul continuă după reclamă

Sărbători dedicate Maicii Domnului

Sfânta Maria: câte sărbători are Maica Domnului și Icoane făcătoare de minuni

1. Nașterea Maicii Domnului

Nașterea Maicii Domnului se sărbătorește pe 8 septembrie.

2. Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului se sărbătorește la 1 octombrie.

3. Intrarea în Biserică

Aducerea Maicii Domnului la Templu se sărbătorește la 21 noiembrie.

4. Soborul Maicii Domnului

Soborul Maicii Domnului se sărbătorește a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie.

5. Bunavestire

Vestea cea bună adusă Maicii Domnului de Sfântul Arhanghel Gavriil se sărbătorește pe 25 martie.

6. Izvorul Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii se sărbătorește vineri în Săptămâna luminată.

7. Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului se pomenește pe 15 august.

De asemenea, bisericile ortodoxe și cele greco-catolice mai sărbătoresc și Punerea în raclă a cinstitului veșmânt al Maicii Domnului / Aducerea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Biserica Vlaherne, la 2 iulie, și Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului, la 31 august.

Următoarea sărbătoare dedicată Maicii Domnului va avea loc pe data de 8 septembrie și este cunoscută drept ”Sfânta Mărie Mică” - Nașterea Maicii Domnului.

Icoanele Maicii Domnului

Icoanele Maicii Domnului sunt la mare cinste în Biserici și în casele enoriașilor, fiind considerate făcătoare de minuni. Prima icoană a Maicii Domnului a fost pictată de Sfântul Apostol Luca. De altfel, se cunosc trei tipuri de icoane pictate de el: ”Umilenie” (Doamna noastră a Afecțiunii), ”Hodigitria” (Cea care ne arată calea) și al treilea tip, fără Prunc sau rugându-se Pruncului Iisus.

În iconografia ortodoxă există cinci tipuri principale de Icoane ale Maicii Domnului, și anume:

  • Călăuzitoarea - Hodigitria – Fecioara Maria îl ține pe Mântuitor și arată spre El, ca o călăuză spre Dumnezeu și spre mântuire.
  • Mila Afectuoasă - Eleusa – Maica Domnului îl ține pe Fiul ei, care Își ține fața îndreptată spre ea și are cel puțin o mână în jurul gâtului ei sau al umărului. Maica Domnului simbolizează Biserica, astfel arătând deplinătatea iubirii dintre Dumnezeu și om.
  • Dulcea-sărutare - Glikofilusa - este o variantă a Eleusei, în care Pruncul are fata lipită de a Maicii, într-un gest de mare tandrețe.
  • Milostiva, Panakranta – Fecioara Maria este așezată pe un tron regal cu Pruncul Iisus în poală, împreună privind în față. Se spune că aceasta veghează împreună cu Hristos asupra destinelor lumii.
  • Mijlocitoarea, Agiosortissa – Fecioara Maria este singură, din profil, cu mâinile ridicate în rugăciune. Ea privește spre stânga, de obicei spre o icoană separată cu Iisus Hristos.
  • Rugătoarea - Oranta sau Platitera, Panagia, Doamna Semnului - Fecioara Maria este prezentată cu mâinile desfăcute și cu Iisus Prunc desenat într-un cerc peste pântecele ei.
  • Maica Domnului "Galaktotrofusa" - este o reprezentare în care Pruncul se hrănește de la sânul Maicii Domnului.

Icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului

Icoana Făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, 15 august, mii de credincioși din România, dar și de peste hotare, vin să se închine la Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula din județul Cluj, considerată a fi făcăoare de minuni. Pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, cu ocazia Sfintei Maria Mare, este considerat cel mai mare pelerinaj ortox din Ardeal.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula din județul Cluj are trei secole vechime. Ar fi lăcrimat încontinuu între 15 februarie și 12 martie 1699.

Sfânta Maria: câte sărbători are Maica Domnului și Icoane făcătoare de minuni

Realizată pe scândură de brad și cu o grosime de doi centimetri, Icoana Maicii Domnului a fost zugrăvită în anul 1691, de către preotul Luca din Iclod. Povestea spune că icoana a ajuns prin mâna nobilului roman Ioan Cupșa, care a cumpărat-o de la preotul Luca și a donat-o mănăstirii. Mai mulți militari austrieci au relatat că icoana Maicii Domnului a lăcrimat încontinuu între 15 februarie și 12 martie 1699.

În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minune este scoasă din biserică, în timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului și se face înconjurul bisericii.

Alte Icoane ale Maicii Domnului considerate făcătoare de minuni:

  • Icoana Maicii Domnului Prodomiția din Capitală - Cinstirea ei Icoanei Prodromița se face pe 12 iulie 2019.
  • Icoana Maicii Domnului din Vilnius - Icoana Maicii Domnului din Vilnius este prăznuită de două ori pe an: 15 februarie și 14 aprilie. Ziua de 15 februarie este momentul în care icoană a fost mutată de la Moscova la Vilnius, în Lituania
  • Icoana Maicii Domnului Axionita - Muntele Athos
  • Icoana Maicii Domnului de la Ierusalim - Icoana Maicii Domnului de la Ierusalim este cinstita pe 12 octombrie.
  • Icoana Maicii Domnului de la Poceaev - Icoană Maicii Domnului de la Poceaev este cinstită pe 8 septembrie și pe 23 iulie. Această icoană se bucură de o cinstire deosebită în Biserica Rusă. Icoana este prezenta în Lavra Poceaev de aproximativ 400 de ani.
  • Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Kazan - Rusia
  • Icoana Maicii Domnului de la Schitul Valea Neagră
  • Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Țigănești
  • Icoana Maicii Domnului cu țapte săgeți
  • Icoana Maicii Domnului 'Portarița' de la Mănăstirea Iviron
  • Icoana Maicii Domnului "Îndrumatoarea" - Sinai
  • Icoana Maicii Domnului - ”Izbavitoarea de înec” din Rusia
  • Icoana Maicii Domnului “Înjunghiata” - Esphagmeni - Muntele Athos
  • Icoana Maicii Domnului "Mângâietoarea" - Paramythia - Muntele Athos
  • Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadambu - lângă Iași, România
  • Icoana Maicii Domnului din satul Stromyn - în apropiere de Moscova
  • Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare de la Mănăstirea Dochiariu - Muntele Athos
  • Icoana Maicii Domnului din Smolensk - Îndrumătoarea - din Rusia
  • Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dervent - România
  • Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dalhăuți - Anufiana - România
VIDEO - Un bărbat a murit pe scările Spitalului de Urgenţă din Craiova după ce a fost externat: „Nu cred că este respons... Poliţia Capitalei solicită sprijinul cetăţenilor pentru identificarea unui bărbat care a agresat o femeie într-o cafenea...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x