Sinaxarul zilei de 15 august. Adormirea Maicii Domnului

Sinaxarul zilei de 15 august. Zi de mare sarbatoare pentru credinciosi, in aceasta zi ei praznuiesc Adormirea Maicii Domunui.

Sinaxarul zilei de 15 august. Zi de mare sărbătoare pentru credincioși, în această zi ei prăznuiesc Adormirea Maicii Domunui.

Biserica Ortodoxă cinstește la 15 august, Adormirea Maicii Domnului numită în popor și Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.

Când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru că să ia pe Maică Să la Sine, atunci, cu trei zile mai înainte, a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea să cea de pe pământ. Căci Arhanghelul Gavriil, venind la dansa, a zis: Acestea zice Fiul tău: Vremea este a mută pe Maică Mea la Mine.

Nu te teme de această, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viață cea nemuritoare. Născătoarea de Dumnezeu s-a bucurat cu bucurie mare și, cu dorul ce avea că să se mute la Fiul sau, s-a suit degrab în Muntele Măslinilor că să se roage, căci avea obicei de se suia adesea acolo, că să se roage. Și s-a întâmplat atunci un lucru minunat. Când s-a suit acolo Născătoarea de Dumnezeu, atunci de la sine s-au plecat pomii ce erau pe munte și au dat cinstea și închinăciunea ce se cădea către stăpână, că și cum ar fi fost niște slugi însuflețite.

După rugăciune s-a întors acasă și îndată s-a cutremurat casă cu totul, iar ea, aprinzând multe lumânări și mulțumind lui Dumnezeu și chemând rudeniile și vecinii, și-a grijît toată casă, și-a gătit patul și toate cele ce se cădea de îngroparea ei. Și a spus cele ce i-a zis îngerul, despre a să mutare la cer. Iar, spre încredințarea celor zise, a arătat și darul ce i se dăduse: o stalpare de finic. Iar femeile chemate, dacă au auzit acestea, au plâns cu tanguire și cu lacrimi și au suspinat cu jale. Deci, potolindu-se ele din tanguire, s-au rugat să nu rămână sărace de dansa. Iar Preacurată le-a adeverit, că mutându-se la ceruri, nu numai pe dânsele, ci și pe toată lumea o va cerceta și o va umbri. Și va alina întristarea cea mare cu cuvinte mangaietoare. Apoi a arătat despre cele două veșminte ale sale că să le ia două văduve sărace, fiecare din ele câte unul, care-i erau ei prietene și cunoscute și de la dansa le era hrană.

Și, vorbind ea acestea și învățând, s-a făcut fără de veste sunet de grabnic tunet, și arătare de mulți nori, care aduceau de la marginile lumii, pe toți ucenicii lui Hristos la casă Maicii lui Dumnezeu. între care erau și de Dumnezeu înțelepții ierarhi: Dionisie Areopagitul, Ierotei și Timotei. Aceștia, dacă au aflat pricina venirii lor, așa adunați fiind, au zis aceste cuvinte către dansa: Noi, o, Stăpână, știindu-te în lume, că și un singur Stăpân al nostru și Dascăl ne mângâiam; dar acum cum vom putea să suferim greul acesta? însă, de vreme ce cu voia Fiului și Dumnezeului tău te muți spre cele ce sunt mai presus de lume, pentru această plângem, precum vezi și lăcrimăm, cu toate că într-alt chip ne bucurăm despre cele ce sunt asupra ta rânduite. Acestea au zis și vărsau lacrimi, iar ea a zis către dânșii: Prietenii mei și ucenicii Fiului și Dumnezeului meu, nu faceți bucuria mea plângere, ci-mi îngrijiți trupul, precum eu îl voi închipui pe pat.

Când s-au săvârșit cuvintele acestea, iată a sosit și minunatul Pavel, vasul cel ales, care, căzând la picioarele Maicii lui Dumnezeu, s-a închinat și, deschizându-și gură, a lau- dat-o cu multe cuvinte, zicând: Bucură-te, Maică Vieții, împlinirea și încheierea propovăduirii mele; că măcar că pe Hristos Fiul tău trupește pe pământ nu L-am văzut, însă pe ține văzându-te, mi se părea că pe Dansul îl văd.
După această, luând Fecioara iertaciune cu toți, s-a culcat pe pat și și-a închipuit preacuratul sau trup precum a vrut; și a făcut rugăciune pentru întărirea lumii și pașnică ei petrecere, și i-a umplut și pe dânșii de binecuvântarea ei. Și așa în mâinile Fiului și Dumnezeului sau și-a dat sufletul.
Și îndată ochii orbilor s-au luminat și auzul surzilor s-a deschis, ologii s-au îndreptat și tot felul de patimă și de boală lesne se tamaduia. După aceea, a început Petru cântărea cea de ieșire și ceilalți Apostoli: unii au ridicat patul, alții mergeau înainte cu făclii și cu cântări, petrecând spre mormânt trupul cel primitor de Dumnezeu. Atunci s-au auzit și îngerii cântând și văzduhul era plin de glasurile cetelor celor mai presus de firea omenească.

Pentru aceste lucruri, mai-marii iudeilor, invitând pe unii din popor, i-au plecat să se ispitească a surpă jos patul în care zăcea trupul cel de viață începător, și a-l lepăda pe dansul. Dar dreptatea lui Dumnezeu, ajungând pe îndrăzneții și obrăznicii aceia, Ie-a făcut pedeapsa tuturor prin orbirea ochilor. Iar pe unul dintr-înșii, care mai nebunește se pornise de apucase acel sfânt pat, l-a lipsit și de amandoua mâinile, care au rămas spanzurate de pat, tăiate de dreapta judecată a lui Dumnezeu. Iar acela, crezând din tot sufletul, a aflat tămăduire, și s-a făcut sănătos că și mai-nainte. În același chip și cei ce orbiseră, crezând și punând asupra lor o parte din poală patului, au dobândit vindecare.
Iar Apostolii, sosind la satul Ghetsimani, au așezat acel de viață începător trup în mormânt, și au stat trei zile lângă dansul, auzind neîncetat glasuri îngerești.

Citește și
Colaj de fotografii cu Gabriela Prisăcariu și Dani Oțil în timp ce țin în brațe copilul. Băiatul se numește Luca Tiago
Ce nume poartă copilul lui Dani Oțil și al Gabrielei Prisăcariu. Băiatul are un prenume special
Ce nume poartă copilul lui Dani Oțil și al Gabrielei Prisăcariu. Băiatul are un prenume special
cosmina-și-alin-trei-ipostaze-diferite
Mireasa, sezonul 3. Cosmina a slăbit 8 kilograme într-o lună și trei săptămâni. Cât de bine arată acum
Mireasa, sezonul 3. Cosmina a slăbit 8 kilograme într-o lună și trei săptămâni. Cât de bine arată acum
Vulpița Veronica a revenit pe rețelele sociale. Ce imagine nouă a postat pe Instagram după absența de câteva luni
Vulpița Veronica a revenit pe rețelele sociale. Ce imagine nouă a postat pe Instagram după absența de câteva luni
Mai multe articole

Și de vreme ce, după dumnezeiască rânduiala, a lipsit unul din Apostoli, adică Toma, care nu s-a aflat la preamărită îngropare, ci sosind cu trei zile mai pe urmă, era mâhnit foarte și întristat, că nu se invrednicise să vadă și el că și ceilalți Apostoli trupul, au deschis cu socoteală mormântul pentru dansul că să se închine și el acelui preasfant și preacurat locaș, adică trupului Nascatoarei de Dumnezeu. Și, dacă a văzut, s-a minunat că a aflat mormântul fără de sfântul trup, ci era numai giulgiul, care rămăsese mângâiere Apostolilor și tuturor credin-ciosilor, și mărturie nemincinoasă a mutării Nascatoarei de Dumnezeu. Că și până astăzi mormântul cel cioplit în piatră, așa se vede deșert de trup și este cinstit cu închinăciune, întru mărirea și cinstea preabinecuvantatei mariței Stapanei noastre, de Dumnezeu Nascatoarei și pururea Fecioarei Maria.

Sursă:crestinortodox.ro

5 dintre cele mai stilate ținute ale Prințesei Diana. Ce rochii au impresionat
Unele dintre cele mai stilate ținute ale Prințesei Diana continuă să impresioneze, la zeci de...
Horoscopul zilei de 28 septembrie 2021. Scorpionii au probleme în cuplu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 28 septembrie 2021 aduce multe schimbări în viața nativilor din zodia...
Parteneri
Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat
Pentru porția de desert dintr-un weekend petrecut cu cei dragi, îți oferim o minunată rețetă de brioșe cu dovleac. Este un desert de toamnă aromat și colorat, perfect pentru zilele de toamnă ruginie.
Catine.ro
Ultimele știri