Antena Căutare

Adormirea Maicii Domnului. Mormântul de la Ierusalim al Fecioarei Maria

Adormirea Maicii Domnului, 15 august, este zi de mare sarbatoare pentru crestin-ortodocsi. In aceasta zi, credinciosii merg la slujba, se roaga si dau de pomana pentru sufletele celor adormiti. Cea mai mare slujba de praznuire a acestei sarbatori are loc la mormantul din Ierusalim al Fecioarei Maria

Adormirea Maicii Domnului, 15 august, este zi de mare sărbătoare pentru creștin-ortodocși. În această zi, credincioșii merg la slujbă, se roagă și dau de pomană pentru sufletele celor adormiți. Cea mai mare slujbă de prăznuire a acestei sărbători are loc la mormântul din Ierusalim al Fecioarei Maria.

Mormântul Maicii Domnului din Ierusalim este unul dintre cele mai iubite locuri din Țară Sfânta

Pe lângă multe alte minunate locuri, precum Sfântul Mormânt, Biserica Nașterii Domnului, Biserica Înmulțirii Pâinilor și a Peștilor, Biserica Sfântul Arhanghel Gavriil, creștinii vin cu mare bucurie și în acest loc binecuvântat de Dumnezeu, spre a se ruga Maicii Domnului. Biserica de pe Muntele Măslinilor se află doar în grijă ortodocșilor, spre deosebire de multe altele, împărțite între mai toate ramurile creștine.

Așezată în Valea lui Iosafat, la poalele Muntelui Măslinilor, biserica zidită pe locul unde a fost înmormântată, pentru scurt timp, Maică Domnului, este o biserica semi-îngropată, în formă de cruce, în care se ajunge coborând o serie de trepte din lespezi de piatră. Biserica este săpată în piatră. Peste drum de această se află Biserica Tuturor Națiunilor - Biserica Agoniei și Grădina Ghetsimani, iar imediat în partea dreapta a întrării, din aceeași curte, se află Peștera Ghetsimani.

Adormirea Maicii Domnului. Mormântul de la Ierusalim al Fecioarei Maria

În adâncul pământului, în Mormânt, rostim și noi cuvintele rămase de la Părintele Ioanichie Bălan: "Iată-ne jos, în biserica de pe mormântul Maicii Domnului. Aici, în adâncul pământului, a fost așezat trupul Fecioarei Maria, care s-a învrednicit să poarte în brațe pe Hristos, Viață noastră! Aici, în satul Ghetsi­mani, s-au adunat Apostolii de la marginile pământului să petreacă la mormânt pe Maică Vieții! Aici, Sfântul Apostol Toma, ajungând mai târziu, n-a mai aflat trupul Maicii Domnului în mormânt. Aici s-a smerit "roabă Domnului", cea mai sfânta dintre mame, cea mai curată dintre fecioare, Maică Vieții, mijlocitoarea lumii, mângâierea mamelor, sprijinul fecioarelor, întărirea sârmă­nilor și acoperitoarea călugărilor și a tuturor creștinilor!"

Mormântul Maicii Domnului din Ierusalim - scurt istoric

Mărturia arheologică vine și ea să întărească cele mai sus amintite. Existența unei vechi bazilici creștine închinate Adormirii Maicii Domnului, pe valea pârâului Cedron, numită de evrei Valea Iosafat, este foarte importantă. Mormântul Maicii Domnului se află în partea de nord a Grădinii Ghetsimani, într-o galerie subterană adânc săpată în piatră. Deasupra, Sfânta Elena a zidit o biserica între anii 325-337.

O capela a fost construită de patriarhul Iuvenal, la începutul secolului al V-lea, devenind în scurt timp un centru de pelerinaj. În timpul împăratului Mauriciu s-a construit o bazilica superioară, vechiul sanctuar cu Mormântul Maicii Domnului devenind astfel cripta subterană. În anul 614, biserica a fost distrusă de către perși, împreună cu celelalte biserici creștine din Palestina. Basilica a fost distrusă, dar a fost refăcută în scurt timp, căci în 670 ea este vizitată de pelerinul Arculf.

Adormirea Maicii Domnului. Mormântul de la Ierusalim al Fecioarei Maria

În secolul al XI-lea, cruciații au înălțat aici o altă biserica, semi-îngropată, care se păstrează parțial până astăzi. De-a lungul timpului, biserica superioară va fi distrusă de mai multe ori, cripta inferioară fiind cruțată chiar și de musulmani, care au o venerație deosebită pentru "mama profetului Iisus". Restaurată de cruciați, a devenit abație benedictină, apoi, după distrugerea de către Saladin, abație franciscană - Abația Sfintei Maria din Valea lui Iosafat.

În anul 1187, biserica cruciată va fi distrusă de către Saladin, tot ceea ce va rămâne din această fiind doar intrarea sudică și casă scărilor ce coborau până la Mormânt. Distrugerile repetate au făcut că bazilica inițială să se scufunde, încetul cu încetul, ducând la acoperirea ferestrelor criptei, care a rămas fără lumina naturală, până astăzi. Aspectul ei este destul de jalnic datorită fumului de lumânări și umezelii provocate de inundațiile periodice.

Începând cu anul 1757, locul Mormântului Maicii Domnului a revenit Bisericii Ortodoxe Grecești. Săpăturile arheologice efectuate în 1972 au confirmat faptul că mormântul se află în spațiul unui cimitir creștin datând din secolul I și că structurarea să inițială, în trei camere, corespunde tehnicii folosite în acea perioada.

Sursă:crestinortodox.ro

Sabina Ispas: „Dumitru Fărcaș - unul din cei mai elocvenți ambasadori ai spiritualității românești!”... Incident ÎNFIORĂTOR în Bucegi! Un turist a fost atacat de un URS, în timp ce se afla în cort. Cum a scăpat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x