Vergeturile pot aparea si in urma sarcinii sau a consumului unor medicamente care au ca efecte secundare cresterea in greutate (cortizon) si se pot intalni relativ frecvent la adolescenti.
Initial, la nivelul pielii se desfasoara un fenomen inflamator, fapt ce explica faptul ca la debut vergeturile sunt rosii, iar pielea este subtiata si atrofica, facand posibila vizualizarea vaselor de sange.
Ulterior, vergeturile capata o nuanta alb-sidefie, ca urmare a actiunii proceselor de reparare a fibrelor de colagen din piele.
Vergeturile nu dispar niciodata, exista metode de a le face mai putin vizibile. Cel mai des utilizata este expunerea la soare, prin care se mascheaza vergeturile pe termen scurt.
Dar soarele are un efect nefavorabil asupra vergeturilor, intrucat, in timp, razele ultraviolete altereaza fibrele de colagen, determinand accentuarea vergeturilor existente si aparitia altora noi.
De asemenea, tratamentele pe baza de creme cu alfa-hidroxiacizi sau acid glicolic si unguentele dermatologice cu retinoizi pot avea rezultate bune, fara a duce insa la disparitia vergeturilor.
Una dintre alternative este chirurgia plastica, eficienta daca vergeturile afecteaza suprafete cutanate reduse, sau tratamentul laser, care reface structura pielii prin accelerarea regenerarii fibrelor de colagen sau prin stimularea contractarii acestora.
Pentru a preveni aparitia vergeturilor este indicata o alimentatie bogata in acizi grasi esentiali si vitamina C si mentinerea unei greutati corporale constante.
Citeste Revista Felicia