Dumică, 25 martie, credincioșii ortodocși și cei catolici sărbătoresc Buna Vestire, prima sărbătoare creştină închinată Fecioarei Maria. În tradiția populară, Bunavestire este cunoscută sub denumirea de Blagovestenii sau Ziua Cucului. Iată ce tradiții și superstiții sunt legate de această sărbătoare.
Superstiții de Buna Vestire
În Bucovina nu se pun ouă la cloșca de Buna Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieși pui cu două capete și patru picioare.
În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuica. Tot acum, gospodarii din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți și le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureșeană, el durând până după miezul nopții sau până în zori.
De Buna Vestire se mănâncă pește. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăligă în apa, pentru că mor peștii.
Buna Vestire sau Ziua Cucului. Superstiții legate de bani și dragoste
Popular, sărbătoarea Buna Vestire este denumită și Ziua Cucului. Cucul perceput că incarnare a strămoșului mitic, pasăre cu un pronunțat substrat erotic, anunța sosirea efectivă a primăverii. Primul sau cântec care are loc de obicei la Bunavestire, trebuie să fie așteptat de toți oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin și cu bani în buzunare. Dacă nu ar fi îndeplinite aceste condiții rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri în anul care va urmă. Dacă primul cântec al cucului era auzit cumva pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului, era semn de rău augur, potrivit crestinortodox.ro.
De Ziua Cucului, flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: "Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan' m-oi însura (mărită)?". Dacă se întâmplă că după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul sau echivala cu un an de așteptare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, tăcerea să era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.
De asemenea, cracă pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în scăldătoarea fețelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli. Există obiceiul că în această zi, să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.
Tradiții, obceiuri de Buna Vestire 2018
Există obiceiul că în această zi, să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.
De Buna Vestire trebuie să măncăm bine și trebuie să mâncăm pește. Nu trebuie să simți deloc senzația de foame, în această zi, așa că nu ieși din casă cu stomacul gol.
Buna Vestire sau Bunavestire este cea mai veche sărbătoare dedicată Maicii Domnului, prăznuită anual la data de 25 martie.
RUGĂCIUNEA pentru dezlegarea blestemelor până la al șaptelea neam! Trebuie neapărat să o spui în această zi! Are efecte ... RUGĂCIUNEA care se rostește de Buna Vestire! Toți creștinii trebuie s-o știe...