Zece lucruri pe care trebuie sa i le spui mereu copilului tau

Cuvintele rostite de un parinte catre copilul sau lasa pentru totdeauna urme in el: bune sau mai putin bune. Copilul e dependent permanent de feedbackul pe care il primeste de la parintii lui si isi formeaza propria impresie despre cine e el, despre personalitatea, calitatile sau defectele sale in functie de ce aude ca ii spun parintii.Iata o lista cu ceea ce un parinte ar trebui sa spuna mereu copilului sau, ca acesta sa se simta iubit, sprijinit in tot ceea ce face si protejat, totodata. Daca nu te apara mami si tati impotriva a tot ce e mai rau pe lumea asta, atunci cine?

1. Hai sa ne jucam!

Este foarte important sa-ti petreci macar 30 minute pe zi interactionand cu copilul tau. Stai langa el si nu face altceva decat sa te concentrezi exclusiv asupra lui. In plus, este minunat sa poti sa intri in lumea lui plina de imaginatie.

2. E suficient!

Trebuie sa simti cand sa-i spui copilullui tau ca e suficient cu tipetele, rasfatul, cu plansetul sau alte "activitati" care ii deranjeaza pe cei din jur, inclusiv pe tine.

3. Esti atat de special!

Copiii mereu se compara intre ei si se simt frustrati atunci cand unul nu reuseste sa faca ceva ce un alt copil a reusit. Este important ca parintele sa-l incurajeze si sa-i sublinieze propriile calitati. Oricum nu e corecta niciodata vreo comparatie intre copii, din simplul motiv ca fiecare copil are propria personalitate cu propriile calitati si defecte.

4. E in regula sa mai si gresesti.

Cu totii gresim. Dar copii in mod special simt ca daca cumva gresesc vor avea mari probleme sau, in tot cazul, e posibil ca altii sa rada de ei. Spune-le ca e ok sa mai si greseasca si ca important este sa traga invataminte din greselile facute. De fapt, a invata din propriile greseli este una dintre cele mai importante lectii de viata.

5. Iti multumesc!

Nu uita niciodata sa multumesti copilului tau pentru toate lucrurile bune pe care le face: se comporta frumos la magazine, ia note bune, iti da o mana de ajutor in casa etc. Arata-i cat de mult il apreciezi.

6. Povesteste-mi mai mult despre...

Intreaba-ti copilul mereu despre gandurile pe care le are, despre ce crede in legatura cu anumite lucruri, despre prietenii si activitatile preferate.

7. Lasa-ma sa termin ce-am inceput, apoi ma asez langa tine si stam de vorba.

Parintii, in general, sunt foarte ocupati cu multiplele activitati, atat la serviciu, cat si acasa. Dar daca esti mereu prins cu cate ceva prin casa, s-ar putea sa ratezi oportunitatea de a sta de vorba serios cu propriul copil si de a afla lucruri extrem de importante despre ce se intampla cu viata lui. Mai ales cand te solicita, acorda-i prioritate. Alte lucruri gospodaresti mai pot astepta.

8. Te cred!

Copilul tau are nevoie sa fie crezut pe cuvant mai ales cand iti povesteste despre cate lucruri a fost in stare! Asigura-l ca il crezi si ca esti mandru de el, ca parinte.

9. Sunt mandru de tine!

Orice parinte trebuie sa spuna copilului ca e mandru de el, la orice mare sau mica realizare a acestuia. Daca s-a spalat singur pe maini cand a venit de afara, sau daca si-a pus singur farfuria in chiuveta dupa ce a terminat de mancat, gaseste mereu cuvinte de incurajare pentru el! Lasa-l sa stie ca esti mandru ca a absolvit scoala, ca a castigat un meci de fotbal sau despre oricare alta realizare ar fi vorba. Desigur, nu abuza de aceste cuvitne la tot pasul, fiindca nu te vor mai crede. Dar puncteaza fara ezitare atunci cand crezi ca e momentul.

10. Te iubesc neconditionat!

Acesta este cel mai pretios cadou pe care i-l poti face propriului tau copil: sa-l iubesti neconditionat. Iar copilul are mare nevoie sa stie asta, fiindca va trece prin viata cu mult mai multa siguranta. Si nu confunda notiunile: faptul ca-l iubesti nu inseamna ca trebuie sa-i tolerezi comportamentul rasfatat sau ca inchizi ochii la toate lucrurile mai putin bune pe care le face. Dimpotriva. Dar spune-i ca indiferent prin ce-ar trece, intotdeauna il vei astepta acasa si-l vei sprijini cu orice va fi nevoie.

Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: adambayne.com

Ultimele știri