Cartofii şi citricele sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în primele şapte luni ale acestui an, creşterile de preţuri fiind de peste 20%, iar în ceea ce priveşte mărfurile nealimentare un avans considerabil de preţ a fost consemnat la tutun şi combustibili, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate luni.
În rândul mărfurilor alimentare, faţă de sfârşitul anului trecut (decembrie 2018), cele mai importante scumpiri au fost consemnate la cartofi, al căror preţ a urcat cu 21,71% şi la citrice - plus 20,01%, iar preţuri mai mici au fost la ouă (minus 7,71%) şi fasole boabe (minus 2,18%).
Ouăle, carnea de porc şi telemeaua de vacă sunt produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult în 2019, în timp ce, cartofii şi fructele s-au ieftinit.
Faţă de iunie 2019, preţurile la ouă au crescut cu 0,64% în iulie, carnea de porc a fost mai scumpă cu 0,58% iar telemeaua da vacă a avut un preţ mai mare cu 0,55%. Cartofii au fost mai ieftini cu 11,41% iar fructele cu 1,31%.
În iulie faţă de iunie, cel mai mult au crescut preţurile la tutun şi ţigări (plus 1,44%) şi la cărţi, ziare şi reviste (plus 0,53%). Gazele au fost mai ieftine cu 5,53% iar energia electrică a avut un preţ mai mic cu 1,64%.
(sursa: Agerpres)
Atenție la produsele congelate! Ce trebuie să știi despre calitatea acestora... Cum se face bulionul. Cea mai simplă rețetă...