Deși există câteva alimente ultraprocesate care sunt recomandate și sănătoase pentru organism, specialiștii transmit faptul că pe piață găsim și câteva produse de care ar trebui să ne ferim cu orice preț.
Alimentele ultraprocesate sunt produsele care trec printr-un proces puternic de prelucrare prin care li se adaugă aditivi, conservanți, dar și alte tipuri de ingrediente artificiale. De obicei, din cauza grăsimilor saturate, a zahărului și a sării, aceste rămân fără o parte din nutrienții esențiali.
Un consum excesiv de alimente ultraprocesate poate provoca probleme serioase asupra sănătății, iar specialiștii recomandă să fim foarte atenți.
Iată care sunt alimentele ultraprocesate pe care nutriționiștii nu le recomandă pentru consum sub nicio formă!
Alimentele ultraprocesate pe care nu trebuie să le mănânci
Alimentele ultraprocesate pot contribui la creșterea în greutate, la creșterea riscului de boli cardiovasculare precum este diabetul de tip 2, dar și la apariția unor afecțiuni cronice.
Este foarte important pentru fiecare dintre noi să citim lista de ingrediente a fiecărui produs și să acordăm mai multă atenție la cantitățile de zahăr, sare și grăsimi pentru a evita astfel problemele care pot apărea cu timpul în organism.
Deși este foarte greu să evităm astfel de produse alimentare, medicii nutriționiști recomandă să evităm cu orice preț alimentele menționate în rândurile de mai jos.
Rob Hobson, nutriționist specializat și autorul cărții Unprocess Your Life, consideră că nu ar trebui să catalogăm alimentele drept „bune” și „rele”, dar că există câteva de la care cu siguranță ar trebui să ne abținem.
Printre acestea se regăsesc următoarele:
- Chipsuri
- Felii de brânză procesată
- Băuturi acidulate
- prăjituri și brioșe preambalate
Chipsurile, în general, sunt pline de ingrediente care să te facă să nu te poți opri din mâncat. De la aditivi suplimentari, potențiatori de aromă, emulgatori și până la cantități uriașe de sare, chipsurile reprezintă reale pericole pentru consum atunci când sunt luate în calcul cantități uriașe.
„Este nevoie de o mulțime de ingrediente pentru a face aceste gustări sărate”, a transmis doctorul Hobson. „Și designul lor care se potrivește cu ușurință în gură și faptul că sunt foarte aromate cu o senzație de dizolvare rapidă în gură, face dificilă oprirea din mâncat” a mai adăugat acesta.
Doctorul recomandă să renunțăm la chipsurile din comerț, și eventual să le preparăm în casă, din cartofi rumenți la cuptor cu o cantitate potrivită de sare și de alte ingrediente sănătoase. Totodată, acesta recomandă în cazul în care nu poți găti, să alegi întotdeauna variantele simple care nu conțin o cantitate uriașă de sare și arome.
Feliile de brânză procesată sunt „încărcate cu emulgatori folosiți pentru a le da textura dorită” spune doctorul specialist, Rob Hobson.
Acesta recomandă ca oamenii să aleagă întotdeauna brânza naturală care reprezintă o sursă bogată de proteine și calciu.
Băuturile acidulate sunt bogate în zahăr și îndulcitori artificiali, iar acest lucru poate reprezenta un real pericol atunci când sunt consumate în exces.
„Există cercetări care sugerează că îndulcitorii artificiali, cum ar fi sucraloza, pot avea un impact asupra diversității bacteriilor din intestin. (...) Utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor artificiali poate influența capacitatea organismului de a gestiona glucoza, având un impact asupra sensibilității la insulină și toleranței la glucoză, deși aici sunt necesare mai multe cercetări” a mai spus medicul.
Prăjiturile și brioșele preambalate sunt bogate în grăsimi saturate și zahăr, dar și în alte ingrediente care le cresc semnificativ valabilitatea. Atât emulgatorii, stabilizatorii, cât și agenții de gelifiere au un rol important în acest sens, dar reprezintă un pericol pentru sănătate conform specialiștilor.
Citește și: Urzicile, mai scumpe decât carnea. Nu este singura legumă care depășește prețul acestui aliment
Un shot de oțet de mere poate acționa ca Ozempic, medicamentul viral pentru slăbit. Când se bea și în cât timp se văd re... Când este permisă zacusca în Postul Paştelui. Regula mănăstirească de care credincioşii nu ştiu...