Antena Căutare

Budincă de orez cu lapte la cuptor. Cum se prepară şi ce face acest desert delicios

Budinca de orez cu lapte la cuptor este un desert cu iz de nostalgie, reconfortant, care transformă ingrediente simple în ceva cu special. Este genul de preparat care nu are nevoie de artificii ca să cucerească: o combinație de texturi moi, gust delicat de lapte și vanilie, și o crustă rumenă

Budinca de orez cu lapte la cuptor se poate servi simplă sau cu fructe, dulceaturi, nuci | Shutterstock

Fie că o servești la micul dejun, ca gustare sau desert de familie, budinca are darul de a aduna în jurul mesei zâmbete și amintiri. Prepararea ei nu presupune tehnici complicate, dar cere atenție la proporții și la modul în care sunt tratate ingredientele.

Orezul trebuie să fie fiert exact cât trebuie, astfel încât să absoarbă laptele în timpul coacerii, fără să devină cleios. Ouăle adaugă finețe și structură, iar coacerea lentă în cuptor permite aromelor să se întrepătrundă armonios. Este important și vasul în care este coaptă budinca – unul de ceramică sau de sticlă termorezistentă, care păstrează căldura uniform și ajută la formarea crustei aurii.

Ceea ce face acest desert atât de îndrăgit este tocmai echilibrul dintre simplitate și gustul profund, familiar. Nu e nevoie de glazuri complicate sau decoruri sofisticate – o lingură de dulceață sau o pudrare discretă cu scorțișoară este tot ce-i trebuie. În plus, budinca de orez cu lapte la cuptor poate fi ușor adaptată: cu fructe, cu stafide, cu arome noi sau în versiuni mai ușoare, rămânând mereu la fel de primitoare și gustoasă.

CITEȘTE ȘI: Tartă cu orez cu lapte și sos caramel sărat cu fructe. Rețeta lui Chef Nicolai Tand

Articolul continuă după reclamă

Cum se face budinca de orez cu lapte la cuptor

Budinca de orez cu lapte la cuptor este un desert reconfortant, cu gust blând și textură cremoasă, care amintește de copilărie și de mesele tihnite.

Un prim pas important este fierberea parțială a orezului înainte de a-l introduce la cuptor. Orezul trebuie fiert pe jumătate în lapte (sau în lapte amestecat cu apă), împreună cu un praf de sare și, dacă dorești, un baton de scorțișoară sau o coajă de lămâie pentru aromă. Fierberea lentă și amestecarea constantă previn lipirea și ajută la obținerea unei consistențe omogene. Nu folosi orez fiert complet, deoarece în cuptor acesta va continua să absoarbă lichid și poate deveni cleios sau prea dens.

Un alt truc pentru un gust bogat este amestecarea orezului cald cu gălbenușuri de ou și puțin unt, apoi incorporarea cu grijă a albușurilor bătute spumă. Această etapă dă budincii o textură ușoară și aerată. Compoziția se toarnă într-o tavă unsă cu unt și se poate presăra cu stafide înmuiate, scorțișoară sau puțin zahăr brun deasupra pentru crustă. Coacerea se face la 180 °C, în cuptor preîncălzit, timp de 30–40 de minute, până budinca este rumenă la suprafață și ușor elastică la atingere.

Pentru un plus de savoare, se poate servi cu dulceață de vișine, sos de vanilie sau frișcă bătută. Iar dacă vrei o variantă mai ușoară, poți înlocui o parte din lapte cu lapte vegetal sau poți reduce cantitatea de zahăr și adăuga puțină miere la final. Indiferent de preferințe, cheia unei budinci reușite stă în echilibrul între lichid, orez și ouă, dar și în răbdarea cu care o lași să se coacă și să se odihnească după ce ai scos-o din cuptor.

CITEȘTE ȘI: Orez cu lapte garnisit cu dulceață de gutui. Reţetă din copilărie

Reţetă de budincă de orez cu lapte la cuptor

Ingrediente

  • 150 g orez cu bob rotund
  • 1 l lapte integral
  • 100 g zahăr
  • 3 ouă
  • 50 g unt
  • 1 plic zahăr vanilat sau semințele de la ½ păstaie de vanilie
  • 1 praf de sare
  • coaja rasă de la ½ lămâie (opțional)
  • 50 g stafide (opțional)
  • unt și pesmet pentru tapetat forma

Mod de preparare

Orezul se spală bine în apă rece și se pune la fiert într-un litru de lapte, împreună cu un praf de sare. Se fierbe la foc mic, amestecând des, până când orezul se înmoaie parțial și lichidul începe să scadă, fără să fie complet absorbit (aprox. 15–20 de minute). Se ia de pe foc și se lasă să se răcorească ușor.

Între timp, ouăle se separă: gălbenușurile se freacă cu zahărul și zahărul vanilat, apoi se adaugă peste orezul cald, alături de untul moale și coaja de lămâie. Se amestecă bine pentru omogenizare. Albușurile se bat spumă tare și se încorporează ușor în compoziție, cu mișcări largi, pentru a păstra aerul în amestec. Dacă se folosesc stafide, acestea se înmoaie în apă caldă sau rom, se scurg și se adaugă acum. Compoziția se toarnă într-un vas termorezistent uns cu unt și tapetat cu pesmet.

Se nivelează și se coace în cuptor preîncălzit la 180 °C timp de 30–40 de minute, până când budinca este ușor rumenită și fermă la atingere. Se lasă la răcit în tavă, apoi se poate tăia în porții și servi simplă sau cu dulceață, smântână, sos de vanilie ori fructe proaspete.

CITEȘTE ȘI: Budincă de orez cu lapte și spumă de căpșuni cu frișcă

Alte recomandări pentru un desert delicios

Pentru a varia gustul și textura budincii de orez cu lapte la cuptor, poți adapta rețeta clasică în funcție de sezon, preferințe sau ce ai la îndemână în cămară. O idee simplă și gustoasă este să adaugi mere rase trase la tigaie cu scorțișoară, pe care le poți așeza între două straturi de compoziție, transformând budinca într-un desert cu aromă caldă de toamnă.

Dacă îți plac aromele exotice, poți înlocui o parte din laptele de vacă cu lapte de cocos, iar în loc de vanilie și lămâie, să adaugi cardamom sau nucșoară. Pentru o variantă cu mai multă textură, poți amesteca în compoziție nuci, migdale mărunțite sau fulgi de cocos, care devin crocanți după coacere.

În cazul în care vrei să transformi budinca într-un preparat mai consistent, potrivit pentru un mic dejun copios, poți adăuga 1–2 linguri de brânză dulce de vaci în compoziție sau chiar câteva linguri de smântână grasă, care o fac mai cremoasă și sățioasă. La final, pentru un aspect lucios și atrăgător, budinca se poate unge cu puțin gem de caise, vișine sau coacăze încălzit și trecut prin sită, formând un strat subțire și parfumat la suprafață. Fie că o servești caldă, simplă sau cu adaosuri rafinate, budinca de orez la cuptor rămâne un desert blând, ușor de personalizat și mereu reconfortant.

Cât orez se pune la perișoare. Ce să mai pui în compoziția de la perișoare ca să iasă perfecte... Cât de des ar trebui să schimbi tocatorul, potrivit bucătarilor profesioniști...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x