Toamna și mai cu seamă luna octombrie este luna castanelor, fructe cu multiple beneficii asupra sănătății organismului.
Iată mai jos care sunt proprietățile și beneficiile castanelor coapte:
În primul rând, castanele conţin tot atâta vitamina C cât lămâia, deci sunt benefice pentru întărirea sistemului imunitar.
Au un conținut ridicat de fier, care previne anemia, dar şi multe fibre, care uşurează digestia, facilitând tranzitul intestinal și tratând constipația, dar și diareea. Extractul de castane are un efect benefic asupra probioticelor din tractul intestinal.
Castanele mai conțin vitaminele: B, C, E, minerale precum: mangan, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, cupru, dar şi multe fibre, cu rol benefic în digestie.
Castanele se numără printre fructele cele mai bogate în potasiu.
Sunt foarte nutritive, o castană are o valoare calorică de aproape 200 de kcal la 100 de grame.
Consumul de castane ține tensiunea sub control și sunt benefice pentru afecțiunile cardiovasculare, datorită conținutului ridicat de potasiu. Acest conţinut mare de potasiu reduce excesul de sodiu din organism cauzat de cantităţile mari de sare din alimentaţia noastră.Daca suferiți deja de afecțiuni cardiovasculare, ar trebui să luați în calcul includerea castanelor în dieta alimentară pentru reducerea riscurilor.
Citește și: Gustare de toamnă cu ciuperci și castane. Rețeta lui Vlăduț
Castanele au un conținut ridicat de antioxidanti cu rol în neutralizarea efectului radicalilor liberi, prevenind multiple afecțiuni, chiar și cancerul, dar au și rol de încetinire a procesului de îmbătrânire.
Îmbunătățesc funcțiile cerebrale datorită conținutului de vitamine din complexul B (tiamina, riboflavina și acid folic). Consumul de castane este benefic pentru a menține creierul sănătos, dar îl și protejează împotriva afecțiunilor ce apar odată cu procesul natural de îmbătrânire.
Sporesc densitatea oaselor prin conținutul ridicat de cupru care are un rol important n procesul de absorbție a fierului, esențial pentru sănătatea oaselor. De asemeni, conținutul ridicat de magneziu sporește densitatea osoasa. Consumul de castane este, îndeosebi, recomandat celor care au risc crescut de osteoporoză, dar și celor care suferă deja de aceasta.
Citește și: Castane la cuptor. Cum se fac castanele coapte și cum le recunoști pe cele comestibile
Cum pot fi consumate castanele?
Pentru a fi consumate, castanele trebuie să ajungă la stadiul de maturitate şi să fie bine coapte. În zonele unde nu există castani cu castane comestibile, acestea pot fi achiziționate gata prăjite, dar se pot pregăti acasă, la cuptor, după ce se crapă în două.
Castanele coapte pot fi servite cu lapte cald, ori sub formă de cremă sau piure, alături de carnea de curcan. Castana, pe lângă coaja groasă și lucioasă mai are un înveliș subţire care trebuie îndepărtat deoarece are gust amar.
Castanele mai pot fi preparate și prin fierbere pentru 3 sau 4 minute.
Din castane se obţine o făină fină lipsită de gluten, care poate înlocui făină de grâu, de orz, ovăz şi secară. Persoanele afectate de boala celiacă (intoleranţă la gluten) sau cele îngrijorate pentru sănătatea intestinelor pot mânca pâine şi produse de patiserie preparate cu făină de castane.