Pe uliţele satelor se simte deja miros de cârnaţi, slănină şi pastramă. Micii producători au dat startul sezonului de afumături. Îi aşteaptă o lună încărcată, pentru că tot mai mulţi români tânjesc după savoarea de altădată a preparatelor de Crăciun.
Numai în luna noiembrie au de onorat 50 de comenzi pe săptămână. Toate trebuie să fie gata până de sărbători, când mesele vor fi pline de bunătăţi.
Focul mocnit şi lemnul de esenţă tare sunt secretele unor preparate atât de fragede încât se topesc în gură. Şuncă, jambon, cârnaţi şi slănină, toate sunt lăsate câteva zile la afumat, să fie bine pătrunse de fumul gros.
Deşi mai sunt două luni până la Crăciun, pregătirile au început deja în această fabrică din satul Săsciori, Alba. Înainte de a ajunge în afumătoare, carnea este ţinută cinci zile la saramură.
Vasile Suciu, măcelar: Reţeta am moştenit-o de la părinţi, de la bunic, iar încet, încet am înbunătăţit-o cu gusturile noastre. Încercăm încet, încet să dăm lumii o calitate cât mai bună, cât mai apropiată de reţetele vechi de salam şi de cârnaţi
Prima comandă pentru masa de Crăciun a venit încă de la mijlocul lui octombrie. 50 de cereri pe săptămână au de onorat în noiembrie, iar numărul lor se va dubla cu cât ne apropiem de luna cadourilor, spun producătorii.
Ana Bogdan, clientă: Mi se par de foarte bună calitate. Aş fi foarte interesată să fac comandă pentru masa de Crăciun. Sunt chiar de casă şi aş vrea să-mi impresionez toţi invitaţii
Cel mai căutat produs este salamul de şuncă, pregătit după tradiţii vechi.
Un coş plin cu bunătăţi, afumate ca pe vremuri, costă aproape 250 de lei şi ajunge unei familii de trei persoane pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.
Care sunt legumele de toamnă cele mai bogate în vitamine și nutrienți, cu care ne putem imuniza organismul pentru sezon... Rețeta lui Chef Munti - Supă de ceapă franțuzească...